מה לעשות כשההורים מזדקנים?

ההורים שלנו מזדקנים, זו עובדת חיים קשה שלא ניתן להתכחש לה.

חלקם יהפכו בשלב כלשהו לסיעודיים ויהיו תלויים לחלוטין באחר. לשלב הזה כדאי להיערך מראש ולדעת מה אתם רוצים ויכולים לעשות, כדי להתמודד בצורה הטובה ביותר עם עומס המשימות ועם האתגרים הנפשיים והכלכליים הצפויים.

ריכזנו עבורכם מספר המלצות לדברים שכדאי לעשות:

  1. הכירו את זכויותיכם וזכויות הוריכם – לא רבים יודעים זאת, אך זכויות האדם המטפל בהורה סיעודי רבות ומעוגנות בחוק. החל בחוק האוסר על אפליה במקום העבודה על רקע הטיפול בהורה, דרך נקודות זיכוי והטבות מיסוי ועד לזכות לתו נכה לרכבו של המטפל העיקרי. ההורה הסיעודי זכאי אף הוא לזכויות רבות שחשוב להכיר ולמצות.
    מידע על הזכויות המגיעות לכם ולהוריכם ניתן למצוא באתר כל זכות ובאתרים של משרדי הממשלה הרלוונטיים.
  2.  עבדו באופן מובנה ומסודר – המפגש הראשוני עם מצב סיעודי של הורה מעורר תחושה של כאוס. צריך לטפל בדברים רבים ופעמים רבות אין לנו מושג מאיפה מתחילים. ההמלצה שלנו? לעבוד מסודר, להכין רשימות, לתעדף את הצרכים על פי מידת הדחיפות שלהם ולטפל בדברים באופן מובנה ושקול. הכינו רשימת צרכים של ההורה הסיעודי הכוללת את כל מרכיבי החיים, מפו את היכולות והכוחות הקיימים בתוך המשפחה ואתרו גורמים חיצוניים שיכולים לסייע, צרו תכנית לארגון הבית והכנתו המדורגת לשינויים הצפויים במצבו הפיזי של ההורה הסיעודי, ארגנו את רשימת התרופות המלאה שלו, בנו תפריט יומי להזנתו.  נסו ליצור סדר יום ותכנית שבועית שתעזור לכם להבין מה קורה אצל ההורה גם בשעה שאינכם נמצאים לצידו, דעו מי עתיד להגיע אליו ומי אחראי לטיפול בו בכל רגע נתון.
  3. צרו מערך טיפולי שיסייע לכם – זוכרים את הביטוי הידוע על הכפר השלם שצריך בכדי לגדל ילד? ובכן, הטיפול בהורה סיעודי אינו שונה במובן זה, וגם כאן נדרשת מעורבות של גורמים רבים ככל האפשר כדי להבטיח את הטיפול המיטבי לאורך זמן. זאת, כמובן, בכפוף למשאבים הכלכליים העומדים לרשותכם למטרה זו.
    בהינתן יכולת כלכלית, אפשר וכדאי להוסיף על המטפל/ת הראשיים גם שירותים נוספים כמו פיזיותרפיסטית, דיאטנית, מבקרים בתשלום המסייעים בהפגת הבדידות, הנדימן לתיקונים דרושים בבית, קלינאי תקשורת ועוד – בהתאם לצרכים הייחודיים של כל משפחה. מיקור חוץ הוא לא מילה גסה ואם יש לכם את האפשרות – רכשו שירותים, כדי שאתם תוכלו להיות פנויים פשוט לשהות עם ההורה הסיעודי ולתפקד בשאר תחומי חייכם. 
  4. שמרו על עצמכם – מלבד היותכם ילדים להורה סיעודי אתם בוודאי גם הורים בעצמכם ויש לכם בן או בת זוג וגם עבודה שאתם רוצים וצריכים להשקיע בה. הטיפול בהורה סיעודי ישאב מכם זמן ואנרגיות, אך יחד עם זאת חשוב שתשאירו מקום גם לחלקים האחרים בחייכם ולבני המשפחה הנוספים שזקוקים לכם. בטיסות מלמדים אותנו לחבוש את מסיכת החמצן לעצמנו לפני הכל, כדי שנוכל להושיט עזרה לאחרים – הכלל הזה תקף גם כאן.
  5. שאבו מידע מבעלי ניסיון – יש משהו מנחם בידיעה שאתם לא הראשונים ובטח שלא היחידים המתמודדים עם האתגר המורכב של טיפול בהורה סיעודי תוך שאתם ממשיכים לנהל חיי משפחה ועבודה מלאים בנוסף. דברו עם חברים וקרובי משפחה שהתמודדו עם מצבים דומים, שמעו מה עזר להם וכיצד התמודדו, בקשו עצות וטיפים והרשו לעצמכם גם להשאיר בחוץ את מה שלא מרגיש נכון עבורכם.
  6. ייפוי כוח/אפוטרופסות – כמנהלי הטיפול בהורה הסיעודי תצטרכו לקבל החלטות ולייצג את ההורה במישורים רבים – רפואי, כספי, משפטי ועוד. כדי שתוכלו לעשות זאת אתם צריכים לקבל את הסמכות החוקית מהמדינה. ניתן לחתום מבעוד מועד על ייפוי כוח מתמשך בו ההורה מגדיר אתכם כאחראים למימוש רצונותיו ודאגה לצרכיו בעת שכבר לא יוכל לעשות זאת בעצמו. ניתן גם לבקש מבית המשפט למנות אתכם כאפוטרופוסים במידה ונקבע על ידי הגורמים המוסמכים כי ההורה אכן זקוק לאפוטרופוס. אם אתם מרגישים שהמשימה הזו לא אפשרית מבחינתכם, אם אתם יודעים שהאחריות שלכם על ההורה הסיעודי תגרום למריבות ומשברים בין האחים, או אם אתם חיים בחו"ל ורוצים להבטיח טיפול איכותי בהורה הסיעודי בישראל – תוכלו למנות את המרכז הישראלי לאפוטרופסות כאפוטרופוס של ההורה שלכם.
    בכל מקרה, ובכל עמדה משפטית בה תבחרו, המרכז הישראלי לאפוטרופסות יכול לסייע ולשאת ביחד אתכם את המשא הכבד, לשמש עבורכם מכפיל כוח ולהוריד מכם כמות עצומה של בירוקרטיה כדי לאפשר לכם להישאר ילדים להוריכם.

 

נשמח להעמיד לרשותכם את הניסיון הרב ואת  הידע הנרחב שצברנו בתחום האפוטרופסות: הכרות עם הגורמים הציבוריים והפרטיים הרלוונטיים, קשרי עבודה עם רגולטורים ונותני שירות וקשת רחבה של אנשי מקצוע מומחים (יועצים משפטיים, רכזי נכסים, מומחים במיצוי זכויות בארץ ובחו"ל, ועוד), שיתנו מענה למגוון הצרכים של האנשים החשובים לכם מכל.

אנו מזמינים אתכם לפגישה על כוס קפה, לשמוע פרטים נוספים ולראות אם השירות שלנו יכול לסייע לכם.

ליצירת קשר:

072-260-2600

office@apotropus.org

 

הירשמו לניוזלטר והישארו מעודכנים

הרשמה לרשימת התפוצה לקבלת מידע עבור נכסים המוצעים למכירה