ביקורים וחברה

נוהל תאגידים: פרק שישי, סימן ג' - ביקורים

סל טיפול - אפוטרופוס לעניינים אישיים: ביקורים וחברה

על חשיבות הביקור והמפגש הבלתי אמצעי עם מקבלי השירות אין צורך להרחיב.
הביקור הוא מרכיב חשוב והכרחי בסל השירותים שלנו, באמצעותו אנחנו יכולים לבסס את הקשר האישי והקרוב עם מקבלי השירות, לעמוד על צרכיהם ורצונותיהם, באופן שיאפשר לנו לבנות עבורם תכנית שירות מותאמת ואיכותית, וגם להציע אוזן קשבת ולסייע בצמצום הבדידות.

סל הטיפול לעניינים אישיים, מגדיר את תדירות הביקורים הנדרשת, וכן מספק הנחיות כלליות הנוגעות לתוכן הביקור ומטרותיו:

ביקורים וחברה

במוסד (סעיפים 14-15, עמוד 9)

14. ביקור אישי וסדיר אצל החסוי* בתכיפות של לפחות אחת לשבועיים או כפי שיקבע בית המשפט. התעניינות בשלומו, ברצונותיו ובצרכיו של החסוי, ככל שהוא מסוגל לבטאם וקיום קשר סדיר עמו; לגבי חסוי שיש קרוב או אדם אחר המבקר אותו בקביעות לפחות אחת לשבוע – על האפוטרופוס לבקרו לפחות אחת לחודש ובלבד שהאפוטרופוס יוודא כי אכן ביקוריו של אותו קרוב או אדם אחר מתקיימים;

15. דאגה כי החסוי יצא לטיולים באוויר הפתוח ודאגה להשתתפותו של החסוי בפעילויות ספורט ותרבות, פעילויות חברתיות, שיקומיות ותעסוקתיות, הכל בהתאם למצבו, ודאגה לכך שהמוסד יספק לחסוי את המגיע לו בתחומים אלה לפי כל דין והסכם.

 

בקהילה (סעיפים 14-16, עמוד 15)

14. ביקור אישי וסדיר בבית החסוי בתכיפות של לפחות אחת לשבוע או כפי שיקבע בית המשפט, התעניינות בשלומו, ברצונותיו ובצרכיו של החסוי, ככל שהוא מסוגל לבטאם וקיום קשר סדיר עמו; לגבי חסוי שיש קרוב או אדם אחר המבקר אותו בקביעות לפחות אחת לשבוע – על האפוטרופוס לבקרו לפחות אחת לחודש ובלבד שהאפוטרופוס יוודא כי אכן ביקוריו של אותו קרוב או אדם אחר מתקיימים;

15. דאגה ליציאתו של החסוי לטיולים מחוץ לביתו;

16. סיוע להשתלבותו של החסוי בקהילה ובדיקת אפשרויות להשתלבותו במסגרות תעסוקה, שיקום והשכלה, והשתתפותו בפעילויות תרבות, ספורט, פנאי וכדו', בהתאם למצבו ורצונו, ודאגה לנגישותו לאותן מסגרות (נסיעות, מיכשור הנדרש לשם ניידות וכדו');

* נזכיר כי אצלנו במרכז אנו משתדלים להימנע משימוש במושג חסוי. במקומו נשתמש במושג מקבל שירות או אדם שמונה לו אפוטרופוס.

ביקורי נציגים

חובת הביקורים חלה על המרכז, לגבי מקבלי שירות במינוי מלא (רכוש ועניינים אישיים) ולגבי מקבלי שירות במינוי קבלת גמלה (מתוקף ההסכם של המרכז עם המוסד לביטוח לאומי).
המרכז אינו מחויב לקיים שגרת ביקורים קבועה אצל מקבלי שירות במינוי רכוש בלבד. עם זאת ישנם מקרים בהם נקיים ביקור גם אצל מקבלי שירות במינוי רכוש. בדרך כלל יהיה זה ביקור ייעודי לצורך מטרה מסוימת.

נוהל תאגידים מוסיף דגשים והנחיות לגבי אופי הביקור בקהילה ובמוסדות:

  1. התאגיד ימנה נציג מטעמו אשר יבקר אצל האדם בתכיפות, לכל הפחות, כפי שנקבע בסל הטיפול ובתוכנית הטיפול (להלן – מבקר); היה התאגיד אפוטרופוס לקטין, יפעל בעניין הביקורים בהתאם לנהלים ולהנחיות של גורמי הפיקוח הרלוונטיים במשרד הרווחה.
  2. בחירת המבקר תיעשה בשים לב לשפתו של האדם, לתרבותו ולמוגבלויות שיש לו, אם קיימות, באופן שהמבקר יוכל לשוחח עם האדם ולהבינו. ככל הניתן, הביקור אצל כל אדם ייעשה על ידי מבקר קבוע לפי ההוראות שלהלן:

(א) הביקור ייערך, ככל הניתן, במקום מגוריו של האדם, בין אם בקהילה ובין אם במוסד.

(ב) הביקור עם האדם יתקיים עמו ביחידות, אלא אם ביקש האדם לקיימו בנוכחות מלווה לפי בחירתו, במקום בו יוכל להתבטא באופן חופשי, ולא יפחת מחצי שעה לכל אדם.

(ג) במהלך הביקור, יתעניין המבקר בשלומו, בצרכיו וברצונותיו של האדם, בהיבטים הפיזיים, הכלכליים, הנפשיים והחברתיים שלו, וכן יבדוק בעצמו את מצב מקום מגוריו.

(ד) לגבי אדם השוהה במוסד –

(1) בנוסף לאמור בסעיפים קטנים (א)-(ג), המבקר יתעדכן, לכל הפחות אחת לחודש, מול הגורמים המטפלים במוסד על מצבו של האדם, הביקורים הנערכים אצלו על ידי בני משפחה או גורמים אחרים, הפעילויות שהוא משתתף בהן ואודות אירועים מיוחדים שקרו.

(2) בסיום כל ביקור, יעדכן המבקר את הצוות המטפל במוסד על קיום הביקור; לא היה נוכח בעת הביקור נציג הצוות המטפל, ישאיר המבקר במוסד דיווח תמציתי בכתב על קיום הביקור, חתום על ידו.

(3) מבקר במוסד בו גרים מספר אנשים להם משמש התאגיד כאפוטרופוס, ייפגש באופן אישי עם כל אחד מהם.

חשוב לשים לב להוראות הנוהל בנוגע לאופי הביקור, כפי שהן מתוארות בסעיף 24.

  • ככל שהדבר מתאפשר, נשאף לקיים את הביקור במקום מגוריו הקבוע של מקבל השירות, זאת על מנת שנוכל להתרשם גם מסביבת המגורים ומההתאמה שלה לצרכיו של האדם.
  • במהלך הביקור נשתדל לקיים שיחה אישית עם האדם עצמו, רצוי בפרטיות, על מנת לאפשר לו להביע את רצונותיו בחופשיות.
    התקשורת עם בני המשפחה או הגורמים המטפלים חשובה גם היא, אך לא במקום השיח עם מקבל השירות עצמו, זאת כמובן במידת האפשר ובהתאם ליכולותיו.
  • חשוב להקפיד להקדיש לכל אחד ממקבלי השירות 30 דקות, בהתאם לדרישות הנוהל, הן בקהילה והן במוסדות.
  • בכל ביקור במוסד, יש לעדכן את הצוות המטפל על הביקור.

ביקורי רכזים

נוהל תאגידים קובע כי גם הרכזים מחויבים לקיים שגרת ביקורים אצל מקבלי השירות:

  • במינוי אפוטרופסות מלא – לפחות אחת לרבעון
  • במינוי אפוטרופסות לרכוש – לפחות אחת לשנה
  • בכל מקרה בו יש צורך בביקור מיוחד, בהתאם לנסיבות.
  1. האחראי על הטיפול ייפגש עם כל אדם שתחת אחריותו לפחות אחת לרבעון, וכן, במידת הצורך בהתחשב ברצונו ובצרכיו של האדם וכשיש צורך בקבלת החלטות משמעותיות; היה התאגיד אפוטרופוס על רכושו של אדם בלבד, ייפגש האחראי על הטיפול עם כל אדם שתחת אחריותו לפחות אחת לשנה, אלא אם יש נסיבות המצריכות ביקור תכוף יותר.

תיעוד ודיווח

התיעוד והדיווח הינם חלק בלתי נפרד מהביקור. בין אם מדובר בביקור נציג/ה שגרתי או בביקור תקופתי של רכז/ת, יש לתעד בכתב את מהלך הביקור, ולצרף את התיעוד לתיקו האישי של מקבל השירות בנתיב.

  1. המבקר ידווח לאחראי על הטיפול על מצבו של האדם, בהתאם לצורך, ולא פחות מאשר אחת לחודש. הדיווח ייערך בכתב או בפגישה עם האחראי, שעיקריה יתועדו בכתב ויתויקו בתיק האישי. אחראי על הטיפול יבדוק את דוחות המבקר המוגשים לו.
  2. בנוסף לאמור, ולפי הצורך, ידווח המבקר לאחראי על הטיפול על שינויים משמעותיים במצבו של האדם, וכן יעדכנו בעניין צרכיו או אירועים מיוחדים הנוגעים לו ועל עניינים המחייבים ביקור של האחראי על הטיפול אצל האדם או קבלת החלטה של התאגיד בעניינו.

התיעוד צריך לכלול:

  • שם המבקר, תאריך ושעת הביקור
  • תקציר תוכן הביקור: מה עשיתם, על מה שוחחתם, האם נמסר ציוד או כסף, מי עוד היה נוכח במהלך הביקור וכד'
  • תיאור מצב מקבל השירות: התייחסות למצב בריאותי, מצב הרוח, מצב הבית והסביבה.
  • פירוט צרכים ורצונות: כפי שעלו מהשיחה עם מקבל השירות ו/או צוות מטפל/בני משפחה.
 

דיווח איכותי, יכול לשמש בסיס לקבלת החלטות משמעותיות. הוא עשוי לשפוך אור, על צרכים ורצונות חדשים, ויכול להשפיע על תכנית השירות. לכן חשוב כל כך לעקוב אחר דיווחי הנציגים ולהקפיד לשמור אותם, וכן את דיווחי הביקור של הרכזים, בתיקו של מקבל השירות בנתיב.

התנגדות לביקורים וסיבות לאי ביקור

ישנם מקרים בהם לא ניתן לקיים את הביקורים כנדרש, כמו למשל במקרה בו האדם מתנגד בתוקף ובאופן עקבי לביקורים.

  1. התנגד האדם באופן שיטתי למפגשים עם המבקר או ביקש להחליפו, יברר האחראי על הטיפול את הסיבות לכך, וינקוט מאמץ סביר בנסיבות העניין למציאת מבקר מתאים. במקרה של התנגדות עקרונית לביקורים מטעם התאגיד, יקיים התאגיד היוועצות עם גורמי הטיפול במוסד ובקהילה ועם האפוטרופוס הכללי, ובמקרה מתאים יגיש לבית המשפט בקשה למתן הוראות.

במקרים כאלה, יש להתייעץ עם גורמי הטיפול בקהילה או במסגרת, ולנסות למצוא יחד את הדרך להגיע להסכמה עם מקבל השירות, ולקיים את הביקורים.
במידה ולמרות המאמצים, לא ניתן להגיע להסכמה, או שישנן סיבות אחרות שבגינן לא ניתן לקיים את הביקורים, יש לדווח על כך לאפוטרופוס הכללי במכתב הנמקה המפרט את הפעולות שבוצעו ואת שיקול הדעת שהוביל אותנו להחלטה. כמו כן יש לציין זאת בדו"ח השנתי.

קישורים שימושיים:

ענה/י על שאלה אחת (לפחות) מבין השאלות הבאות:

הרשמה לרשימת התפוצה לקבלת מידע עבור נכסים המוצעים למכירה

נשמח לקבל ממכם משוב על היחידה או באופן כללי על התכנית