בשלבי המינוי הראשונים, אנו מקדישים משאבים ומאמצים רבים לאיסוף מידע, להעמקת ההיכרות ולביסוס הקשר עם האדם. אנו זקוקים למידע רב ככל שניתן, על מנת שנוכל לספק את השירות האיכותי והמותאם לצרכי האדם. אבל איזה מידע אנחנו מוסרים לאדם עצמו? עד כמה אנחנו משתפים אותו בתוכניות ובהחלטות הקשורות אליו? ומתי אולי דווקא נכון יותר שלא לשתף?
נוהל תאגידים, ברוח עיקרון ההשתתפות ועקרון ההחלטה העצמאית, מנחה ומכוון אותנו לפעול לשיתוף ומסירת מידע רב ככל שניתן, אך גם מסייג ומדגיש כי כל החלטה על מסירת מידע צריכה להתבצע בזהירות ובשיקול דעת, בהתאם לנסיבות.
סימן א': הוראות כלליות
סימן ב': שיתוף ויידוע האדם, בני משפחתו וגורמים מטפלים
(ג) נוסף על האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), ימסור התאגיד לאדם, לפי בקשתו, מידע שיש בידו בנוגע לענייניו האישיים והרכושיים ויעדכן אותו על כל שינוי מהותי הקשור לעניינים אלה.
(ד) האחראי על הטיפול יסביר לאדם את הדוחות והמידע בשפה המובנת לו, ובהתאם ליכולת הבנתו, תוך נקיטת מאמץ סביר להנגשת המידע, לרבות שימוש באמצעי עזר שברשותו.
(ה) התאגיד יציין על גבי הדוחות והמידע שנמסרו לאדם את דבר מסירתם לו. החליט התאגיד שלא למסור לאדם דוח או מידע אחר לפי סעיף זה, ינמק את החלטתו ויתעד אותה.
ככלל, כאמור עלינו לשאוף לשתף ולעדכן את האדם בכל מידע רלוונטי, הנוגע למצבו הרכושי (ובכלל זה גם פרטות ודו"חות שנתיים) ולהחלטות שמתקבלות בעניינו, אך ישנם מקרים בהם יש לנו סיבות להאמין שהעברת המידע אינה עולה בקנה אחד עם טובתו של האדם. במקרים כאלה, עלינו לבחון את המקרה לגופו, ולקבל החלטה שקולה ועניינית.
מצבים כאלה הם למשל:
אם הוחלט שלא לשתף את האדם במידע, חובה לתעד את השיקולים שהובילו אותנו להחלטה, ולציין איזה מידע נמסר ואיזה לא.
על פי הנוהל, בן משפחה המתגורר עם האדם ומטפל בו, זכאי לקבל מידע הנחוץ לו לצורך הטיפול בענייניו היומיומיים של האדם. כמו למשל, מידע אודות גובה התקציב לקניות וכד'.
בנוגע לבני משפחה נוספים, הנוהל קובע כי ניתן למסור מידע, אם אנו סבורים כי הדבר ייטיב עם האדם, ובהתאם לחוק.
בכל הקשור למסירת מידע לבני משפחה או לגורמים מטפלים, יש לפעול במשנה זהירות, ולשקול בכובד ראש איזה מידע לשתף ועם מי. נמסור, רק את המידע הרלוונטי, ורק אם אנחנו מאמינים שהעברתו יכולה לשרת את מקבל השירות. לדוגמה: במקרה של אדם המתגורר במסגרת, ויש לו יתרת כספים לא מנוצלת, נוכל לעדכן את הגורמים המטפלים, כי יש לאדם אפשרות לממן פעילויות נוספות בתשלום, אך לא נמסור פרטים על גובה היתרה או דפי חשבון.
מידע לבני משפחה או גורמים אחרים, יכול להינתן גם בהתאם להוראת בית משפט.
טרם מסירת המידע לגורם אחר, יש להקפיד לקבל את הסכמתו של מקבל השירות.
בכל מקרה של התלבטות מומלץ להתייעץ עם ראש הצוות, סגנית או מנהלת המחוז.
חשוב לזכור, כי רבים ממקבלי השירות שלנו הינם אנשים עם מוגבלויות, או מבוגרים שלעיתים מתקשים בקריאה ובהבנה. בעת מסירת מידע לאדם, יש להקפיד לעשות זאת ברגישות, בשפה המובנת לאדם, ובאופן מכבד ומשתף. ככל שהדבר מתאפשר, מומלץ לקיים פגישה עם האדם, במסגרת אחד מביקורי הבית, לעבור עמו על הפרטים והמסמכים, להסביר ולהבהיר את משמעותם.