שיתוף האדם ומסירת מידע רלוונטי

נוהל תאגידים: פרק שישי, סימן א', ב' – סעיפים 17-22

בשלבי המינוי הראשונים, אנו מקדישים משאבים ומאמצים רבים לאיסוף מידע, להעמקת ההיכרות ולביסוס הקשר עם האדם. אנו זקוקים למידע רב ככל שניתן, על מנת שנוכל לספק את השירות האיכותי והמותאם לצרכי האדם. אבל איזה מידע אנחנו מוסרים לאדם עצמו? עד כמה אנחנו משתפים אותו בתוכניות ובהחלטות הקשורות אליו? ומתי אולי דווקא נכון יותר שלא לשתף?

נוהל תאגידים, ברוח עיקרון ההשתתפות ועקרון ההחלטה העצמאית, מנחה ומכוון אותנו לפעול לשיתוף ומסירת מידע רב ככל שניתן, אך גם מסייג ומדגיש כי כל החלטה על מסירת מידע צריכה להתבצע בזהירות ובשיקול דעת, בהתאם לנסיבות.  

סימן א': הוראות כלליות

  1. על התאגיד לדאוג לסיפוק צרכיו של האדם, בהתאם לרצונו ובהתחשב בטובתו, לרבות צרכים יומיומיים שוטפים, צרכים נפשיים, צרכים חברתיים, מימוש זכויות ושירותים, הכל בהתאם לתכנית הטיפול ולאמור בסל הטיפול.

  2. סבר התאגיד כי יש צורך בבחינה מחודשת של היקף האפוטרופסות על האדם לאור רצונו, יכולותיו ומגבלותיו, יסייע לאדם בפנייה אל גורמי הרווחה המתאימים, ובביצוע פעולות לשם צמצום האפוטרופסות או ביטולה, ככל הנדרש בנסיבות העניין.

 

סימן ב': שיתוף ויידוע האדם, בני משפחתו וגורמים מטפלים

  1. בהתאם לאמור בסל הטיפול, התאגיד יפעל בדרך שתעודד את האדם להיות עצמאי ולקבל החלטות בעצמו, בזמנים ובענינים שהוא מסוגל לכך. התאגיד ישמע את דעתו של האדם, יתייעץ עמו וישתף אותו בכל עניין והחלטה הנוגעים אליו, אם ניתן לברר את דעתו; התאגיד יסייע לאדם בנגישות למידע הנוגע לענייניו או הדרוש לו לצורך קבלת החלטות, הכל ככל הניתן ובהתאם לנסיבות.

  2. (א) התאגיד ימסור לאדם את הפרטה והדוחות שהגיש לאפוטרופוס הכללי על ענייניו, בסמוך להגשתם; בעת מסירת הדוח השנתי יציין התאגיד באופן ברור את שכר הטרחה שגבה מכספי האדם.
    (ב) התאגיד יידע את האדם, אחת לחצי שנה, אודות הפעולות העיקריות שעשה בעניינו בתקופה החולפת, הן לגבי עניני הרכוש והן לגבי עניינים אישיים. היה התאגיד אפוטרופוס לענייני רכוש בלבד, ימסור לאדם, אחת לשנה, דיווח כאמור בסעיף קטן זה ביחס לפעולות שעשה בענייני הרכוש.

(ג) נוסף על האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), ימסור התאגיד לאדם, לפי בקשתו, מידע שיש בידו בנוגע לענייניו האישיים והרכושיים ויעדכן אותו על כל שינוי מהותי הקשור לעניינים אלה.
(ד) האחראי על הטיפול יסביר לאדם את הדוחות והמידע בשפה המובנת לו, ובהתאם ליכולת הבנתו, תוך נקיטת מאמץ סביר להנגשת המידע, לרבות שימוש באמצעי עזר שברשותו.
(ה) התאגיד יציין על גבי הדוחות והמידע שנמסרו לאדם את דבר מסירתם לו. החליט התאגיד שלא למסור לאדם דוח או מידע אחר לפי סעיף זה, ינמק את החלטתו ויתעד אותה.

  1. בהתאם לאמור בסל הטיפול, יפעל התאגיד בדרך שתאפשר לאדם לשמור על קשרים עם בני משפחה וחברים הקרובים אליו, וכן יתייעץ עמם לשם קידום טובת האדם, רצונותיו ושיפור איכות חייו.

  2. בן משפחה בגיר המתגורר עם האדם ומטפל בו או גורם מטפל, יהיה זכאי לקבל מידע מהאפוטרופוס במידה הדרושה לו לשם טיפול בענייניו האישיים היומיומיים של האדם (כגון תרופות שעליו ליטול). מידע נוסף ומידע על ענייניו הרכושיים של האדם, וכן מידע לבן משפחה או לאדם אחר שאינו מתגורר עם האדם, יינתן בהתאם להוראת חוק או להחלטת בית המשפט וכן אם התאגיד סבור כי הדבר הוא לטובת האדם.

מתי נשקול שלא לשתף במידע, וכיצד נתעד זאת?

מסירת מידע למקבל השירות:

ככלל, כאמור עלינו לשאוף לשתף ולעדכן את האדם בכל מידע רלוונטי, הנוגע למצבו הרכושי (ובכלל זה גם פרטות ודו"חות שנתיים) ולהחלטות שמתקבלות בעניינו, אך ישנם מקרים בהם יש לנו סיבות להאמין שהעברת המידע אינה עולה בקנה אחד עם טובתו של האדם. במקרים כאלה, עלינו לבחון את המקרה לגופו, ולקבל החלטה שקולה ועניינית.

מצבים כאלה הם למשל:

  • האדם אינו מסוגל להבין בדבר (תשוש נפש בשלב מתקדם, מורדם, מוגבלות קוגניטיבית קשה וכד').
  • קיים חשש שהמידע יגיע למקורבים / בעלי אינטרסים זרים, ועלול לשמש כפלטפורמה לניצול, ו/או שימוש שאינו לטובת האדם.
  • קיים חשש שמסירת המידע עלולה להוציא את האדם מאיזון, לבלבל או לגרום לנזק.

אם הוחלט שלא לשתף את האדם במידע, חובה לתעד את השיקולים שהובילו אותנו להחלטה, ולציין איזה מידע נמסר ואיזה לא.

מסירת מידע לבני משפחה:

על פי הנוהל, בן משפחה המתגורר עם האדם ומטפל בו, זכאי לקבל מידע הנחוץ לו לצורך הטיפול בענייניו היומיומיים של האדם. כמו למשל, מידע אודות גובה התקציב לקניות וכד'.
בנוגע לבני משפחה נוספים, הנוהל קובע כי ניתן למסור מידע, אם אנו סבורים כי הדבר ייטיב עם האדם, ובהתאם לחוק.
בכל הקשור למסירת מידע לבני משפחה או לגורמים מטפלים, יש לפעול במשנה זהירות, ולשקול בכובד ראש איזה מידע לשתף ועם מי. נמסור, רק את המידע הרלוונטי, ורק אם אנחנו מאמינים שהעברתו יכולה לשרת את מקבל השירות. לדוגמה: במקרה של אדם המתגורר במסגרת, ויש לו יתרת כספים לא מנוצלת, נוכל לעדכן את הגורמים המטפלים, כי יש לאדם אפשרות לממן פעילויות נוספות בתשלום, אך לא נמסור פרטים על גובה היתרה או דפי חשבון.
מידע לבני משפחה או גורמים אחרים, יכול להינתן גם בהתאם להוראת בית משפט.

טרם מסירת המידע לגורם אחר, יש להקפיד לקבל את הסכמתו של מקבל השירות.

בכל מקרה של התלבטות מומלץ להתייעץ עם ראש הצוות, סגנית או מנהלת המחוז.

דרך מסירת המידע לאדם:

חשוב לזכור, כי רבים ממקבלי השירות שלנו הינם אנשים עם מוגבלויות, או מבוגרים שלעיתים מתקשים בקריאה ובהבנה. בעת מסירת מידע לאדם, יש להקפיד לעשות זאת ברגישות, בשפה המובנת לאדם, ובאופן מכבד ומשתף. ככל שהדבר מתאפשר, מומלץ לקיים פגישה עם האדם, במסגרת אחד מביקורי הבית, לעבור עמו על הפרטים והמסמכים, להסביר ולהבהיר את משמעותם.

ענה/י על שאלה אחת (לפחות) מבין השאלות הבאות:

הרשמה לרשימת התפוצה לקבלת מידע עבור נכסים המוצעים למכירה

נשמח לקבל ממכם משוב על היחידה או באופן כללי על התכנית