גיבוש תוכנית שירות אפוטרופסות (תכנית טיפול)

נוהל תאגידים: פרק חמישי – גיבוש תוכנית טיפול, סימן א' הוראות כלליות

נוהל תאגידים, קובע כי יש חובה לכלול בכל תיק, תוכנית שירות (טיפול) מעודכנת, המפרטת את קווי הפעולה העיקריים שיש לנקוט לצורך הטיפול באדם. את התוכנית הכתובה יש לגבש בתוך שלושה חודשים מיום קבלת המינוי.

13. בתוך שלושה חודשים מיום קבלת צו המינוי, יגבש התאגיד תכנית טיפול כללית בכתב עבור האדם (להלן – התכנית או תכנית הטיפול) כמפורט בפרק החמישי.
 

(מתוך נוהל תאגידים, פרק רביעי, פעולות האפוטרופוס בסמוך לאחר המינוי,  סימן א' פתיחת תיק אישי וניהולו, סעיף 13)

תוכנית שירות אפוטרופסות, היא למעשה תוכנית עבודה, כלי תכנוני חשוב שמאפשר לנו לעבד את המידע שאספנו על מקבל השירות במסגרת האינטייק, ולתרגם אותו לכדי משימות ופעולות, עם תחילת המינוי, ולהמשיך לעדכן אותה בהתאם לצורך, לאורך כל תקופת הטיפול.

נוהל תאגידים מפרט מה צריכה לכלול תוכנית השירות וכיצד יש לגבש, לתעד, לנהל ולעדכן אותה:

קרא/י את הקטע הבא מתוך נוהל תאגידים:
פרק חמישי: גיבוש תכנית טיפול, סימן ר':  הוראות כלליות, סעיף 14 (עמוד 11)

  1. (א) תכנית הטיפול תכלול את פירוט קווי הפעולה העיקריים בהם יש לנקוט על מנת לדאוג לרווחתו של  האדם, ואת דרכי הטיפול העיקריות בו ובענייניו האישיים והרכושיים, בהתאם לסוג האפוטרופסות. כמו כן, יצוין בתכנית הטיפול שמו של האחראי על הטיפול.
    (ב) אחראי על הטיפול יכין את תכנית הטיפול, לאחר התייעצות עם האדם ובני משפחתו, וכן על סמך התייעצות עם הגורמים המקצועיים המעורבים בטיפול באדם, והכל בהתחשב במצבו הכלכלי של האדם ובהתאם להוראות נוהל זה
    (ג) אחראי על הטיפול יסביר לאדם את תכנית הטיפול, וכן כל שינוי מהותי בה.
    (ד) התוכנית וכל שינוי מהותי בה, יאושרו ויחתמו על ידי האחראי על הטיפול או הממונה עליו.
    (ה) האחראי על הטיפול יקיים מעקב שוטף אחר ביצוע תכנית הטיפול ויקיים, בהתאם לצורך, ולכל הפחות אחת לשנה, הערכה תקופתית של התוכנית, תוך שיתוף הגורמים הטיפוליים. במידת הצורך, ייקבע מראש, במסגרת תכנית הטיפול, תוך כמה זמן יש לבצע הערכה תקופתית נוספת; כמו כן, האחראי על הטיפול יתעד בכתב את ההערכה התקופתית ויאשר בחתימתו את קיומה ואת השינויים בתוכנית הטיפול, אם היו כאלה.

תכנון במציאות משתנה

התחושה שאין לדעת מה ילד יום, ועם איזה משבר נצטרך להתמודד מחר בבוקר, היא חוויה מוכרת וכמעט יום יומית, כאן אצלנו במרכז. המציאות משתנה מיום ליום, ולא פעם אנחנו נדרשים לטפל במקרי חירום, או לתת מענה מידי לצורך שאינו סובל דיחוי. אבל דווקא מהסיבה הזו חשוב שתהיה לנו תוכנית סדורה, שתסייע לנו לעבוד ביעילות, לתעדף ולנהל את המשימות שבשגרה, ולהיות ערוכים ומוכנים לפעולה במצבי חירום.

בעזרת תוכנית שירות עדכנית נוכל:

  • לעבד את המידע שאספנו ולתרגם אותו לכדי משימות ופעולות
    גם אם ברור לנו לחלוטין, על בסיס הניסיון המקצועי שלנו, מה צריך לעשות בדיוק, יש ערך לרישום ותיעוד כוונותינו, זה מייצר סדר בראש, וגם מגדיל את הסיכוי שנצליח להוציא אותן לפועל ביעילות.

  • לנהל מעקב ביצוע ולוודא שאנו פועלים בהתאם לצרכים המשתנים של מקבל השירות
    על פי הנוהל, יש לעדכן את תוכנית השירות בהתאם לצורך, ולכל הפחות פעם בשנה.
    ישנם מקבלי שירות שתוכנית השירות שלהם דינמית מאוד, ומשתנה בתדירות גבוהה, וישנם מקבלי שירות שבתוכנית השירות שלהם יהיו פחות שינויים. כך או כך, חשוב מדי פעם לחזור לתוכנית, לבחון אותה מחדש, ולוודא שהיא עדיין עונה על הצרכים של מקבל השירות.
    אפשר לעדכן את התוכנית בתום ביקור תקופתי, אם בעקבותיו בוצעו החלטות או שינויים משמעותיים, ואפשר גם לנצל את זמן כתיבת הדו"חות השנתיים כדי לבחון מחדש את התוכנית ולעדכן אותה במקרה הצורך.

  • לסמן גורמי סיכון שעלולים לייצר בעיות בעתיד, ולהיערך לקראתם בהתאם
    במקרים בהם אנחנו צופים בעיות או שינויים עתידיים, חשוב לציין גם אותם בתוכנית השירות, על מנת שנוכל לעקוב ואולי אף להיערך לקראתם.
    לדוגמה, אם ידוע לנו שלמקבל השירות יש היסטוריה של בריחות מהמסגרת בה הוא שוהה, וקיים סיכוי שינסה לברוח שוב. נוכל לגבש מעין תוכנית מגירה שניתן יהיה להפעיל במקרה הצורך, כך שבשעת דחק, כשנדרשת פעולה מידית, נדע בדיוק כיצד עלינו לפעול.

  • לשמור את שותפי התפקיד בתמונה
    תכנית שירות מתועדת ועדכנית חשובה במיוחד עבור שותפי התפקיד שלנו, אשר לוקחים חלק בטיפול בתיק. כשכולם יודעים לא רק מה בוצע בעבר אלא גם מה מתוכנן לעתיד, קל הרבה יותר לעבוד ביחד.
ענה/י על שאלה אחת (לפחות) מבין השאלות הבאות:
1) רכז טיפול ביצע ביקור בית ראשון אצל עליזה, בת 65, עם מחלת נפש פעילה. המרכז מונה כאפוטרופוס (מינוי מלא) על עליזה, לאחר שנמצאה משוטטת ברחובות. עליזה מתגוררת בביתה, יחד עם בנה הבוגר, אמיר. בביקור הבית השתתפו, אמיר והעו"ס מטעם הרווחה. בתסקיר, דיווח העו"ס כי להתרשמותו יש לעליזה מערכת יחסים מורכבת מאוד עם הבן, וקיים חשש לניצול. בביקור, הבן קיבל את הרכז בחשדנות, אך ניכר שעליזה קשורה אליו מאוד ותלויה בו. מעבר לכך, היה קשה לעמוד על טיב היחסים בין השניים.

הרשמה לרשימת התפוצה לקבלת מידע עבור נכסים המוצעים למכירה

נשמח לקבל ממכם משוב על היחידה או באופן כללי על התכנית