פעולות שיש לבצע בסמוך למינוי - פגישה עם האדם

נוהל תאגידים: פרק רביעי: פעולות האפוטרופוס בסמוך למינוי
סימן ב': פעולות ראשונות בניהול ענייניו האישיים והרכושיים של האדם

 נוהל תאגידים מקדיש, תשומת לב מיוחדת למפגשים הראשונים עם מקבל השירות, עם בני משפחתו, ועם הגורמים המטפלים, וזאת לא לחינם: למפגשים ולפעולות הראשונות שנבצע עבור מקבל השירות יש משקל משמעותי שעשוי להשפיע על הקשר ועל יחסי האמון שנבנה עמו בהמשך הדרך, וכתוצאה מכך על היכולת שלנו למלא את תפקידנו ביעילות.

קרא/י את הקטע הבא מתוך נוהל תאגידים:
פרק רביעי: פעולות האפוטרופוס בסמוך לאחר המינוי, סימן ב': פעולות ראשונות בניהול ענייניו האישיים והרכושיים של האדם,
סעיף 12 א' (עמוד 9)

12. תאגיד יפעל, בסמוך ככל הניתן לאחר המינוי, לבחינת צרכי האדם, רצונותיו, יכולותיו ומגבלותיו בהתאם לאמור בסל הטיפול , ולצורך כך-

(א) יקיים את הפגישות הבאות:

(1) פגישת היכרות של האחראי על הטיפול (להלן- אחראי על טיפול) מטעם התאגיד עם האדם תיערך בתוך תקופה שלא תעלה על חודש ימים, בהתאם לאמור בסל הטיפול. במועד זה – ישאיר האחראי על הטיפול לאדם דף מידע* הכולל מידע כללי בעניין זכויותיו, תפקיד האפוטרופוס ומידע אישי בעניין היקף המינוי ושכר טרחת התאגיד. כמו כן, יימסרו לו פרטיהם של המבקר, האחראי על הטיפול והגורם המפקח באפוטרופוס הכללי, וכן מספר טלפון, פקסימיליה וכתובת דואר אלקטרוני באמצעותם יוכל ליצור עמם קשר ולפנות אליהם בכל ענין שבתחום האפוטרופסות במהירות סבירה ובשעות העבודה הרגילות. כן, יימסר לו מספר טלפון של הגורם הרלוונטי מטעם התאגיד אליו יוכל לפנות ולקבל מענה במצבי חירום; ככל הניתן, יסביר האחראי על הטיפול לאדם את המידע שבדף המידע ויידע אותו בדבר זכותו לקבל מידע ולהיפגש עם האחראי על הטיפול, לבקשתו, הכל בשפה המובנת לו ובהתאם ליכולת הבנתו, תוך נקיטת מאמץ סביר להנגשת המידע.

(2) היה לאדם אפוטרופוס נוסף, לאותם עניינים או לעניינים אחרים, יקיים התאגיד פגישת היכרות גם עמו, בהתאם לאמור בסל הטיפול.

(3)  (א)  פגישה עם בני משפחה קרובים ואנשים אחרים בעלי קשר משמעותי לאדם (להלן – קרוביו של  האדם), תיערך על ידי האחראי על הטיפול, בהתאם לאמור בסל הטיפול, בין היתר על מנת להסביר להם את תפקיד התאגיד ואחריותו כלפי האדם;

(ב)   במקרים המתאימים, יערוך התאגיד תיאום ציפיות עם בני המשפחה לגבי מעורבותם בטיפול באדם.  ניתן לקיים פגישה זו, יחד עם פגישת ההיכרות עם האדם, ככל שהדבר מתאים בנסיבות העניין, ובלבד שהאפוטרופוס ייפגש במהלכה עם האדם גם ביחידות;

(ג)   במקרה בו קיים קושי לקיים פגישה עם קרוביו של האדם**, יפעל התאגיד, ככל יכולתו, על מנת  לקיימה, ובכל מקרה, ייצור קשר עם קרובי האדם, אף אם לא נערכה פגישה כאמור.

* דף מידע בהתאם לנוסחים המוצעים בנספח ב'. על התאגיד לוודא כי פרטיו המופיעים בדף המידע אשר נמסר לאדם מעודכנים. בנוסף, על התאגיד לעדכן את האדם על כל שינוי בפרטים אלו ללא דיחוי.
** בשל סירוב בני המשפחה, מגורים בחו"ל או בשל כל נסיבות חריגות אחרות.

פגישה ראשונה עם האדם

על פי הנוהל, המפגש הראשון עם האדם, צריך להתקיים בתוך 30 יום ממועד קבלת המינוי.
כאן במרכז אנו מקפידים לקיים את המפגש הראשון מוקדם ככל שניתן, והרבה לפני תום התקופה שמצוינת בנוהל, זאת משום שעלינו לוודא שלאדם יש קורת גג, מזון ותרופות.
קיום הפגישה הראשונה מוקדם ככל האפשר, חשוב במיוחד כשמדובר במקבלי שירות המתגוררים בקהילה. 


אם המינוי ניתן על רקע של מצב מסכן חיים יש לבצע ביקור בית מידי. לדוגמה, אם יש צורך בסידור מוסדי דחוף, הסדרה של השגחה צמודה 24/7 או כל מצב הדורש התערבות מידית של אפוטרופוס. כמו כן לעיתים יש התייחסות בפרוטוקול בית משפט, או בצו המינוי לפעולות אותם נדרש לבצע בפרק זמן מוגדר, ולכן יש חשיבות לבצע ביקור בית בהקדם האפשרי.

סיבה נוספת להקדים את הביקור הראשון, היא משום שהמפגש הראשון הוא הזדמנות, להניח את היסודות לקשר ולהתחיל לבנות יחסי אמון, שבלעדיהם קשה יותר לאסוף את המידע הדרוש לבניית תכנית טיפול איכותית ולמימושה.

תיאום הציפיות עם האדם, ועם בני משפחתו המעורבים (אם יש) הוא חיוני, ויכול לסייע רבות בפירוק התנגדויות, ובביסוס שיתוף פעולה הדדי. המפגש הראשון עם מקבל השירות צריך להיות מוקדש למטרה זו, אבל באופן טבעי ומובן, הוא מלווה לעיתים קרובות בחששות רבים מצד מקבל השירות, ולפעמים גם בכעס והתנגדות לעצם המינוי.

אז אספנו עבורכם, חמישה טיפים שיעזרו לכם לעבור את המפגש הראשון בהצלחה.

קישורים שימושיים:

ענה/י על שאלה אחת (לפחות) מבין השאלות הבאות:

הרשמה לרשימת התפוצה לקבלת מידע עבור נכסים המוצעים למכירה

נשמח לקבל ממכם משוב על היחידה או באופן כללי על התכנית