כאפוטרופוס, תפקידנו לדאוג לטפל ברכושם של מקבלי השירות שלנו, בהתאם לרצונם, ובאופן שייטיב עמם ככל שניתן.
כל מי שקנה, מכר, שכר או השכיר דירה בעצמו, יודע עד כמה מורכב התהליך, ואיזה משקל עשוי להיות להחלטות שאנו מקבלים בעניין על רווחתנו הכלכלית ועל שגרת יומנו. עבור רוב האנשים, ובכלל זה גם מקבלי השירות שלנו, הבית הוא אחד הנכסים הגדולים והמשמעותיים ביותר בחייהם, אם לא הגדול ביותר. אבל לא רק הערך הכספי הגבוה הופך את ההחלטות הקשורות בנכס למהותיות. חלק מההחלטות הינן בלתי הפיכות, והן עשויות להוביל לשינוי מהותי באורח החיים ובשגרה אליה מורגל האדם.
החלטות גדולות לא מקבלים לבד!
כשאנחנו עומדים בפני החלטה מהותית כמו מכירה או רכישה של דירה עבור עצמנו, אנחנו לא עושים את זה לבד. לרוב, נעשה סקר שוק, נשאל, נתעניין, נבדוק את כל האפשרויות, נתייעץ עם אנשי מקצוע ונחליט, בדרך כלל ביחד עם בן/בת הזוג, משפחה, או חבר/ה קרוב/ה.
גם כשאנחנו, כנותני שירות אפוטרופסות, עומדים בפני החלטה דומה, עבור מקבל השירות שלנו, אנחנו לא צריכים לקבל אותה לבד.
שותפים בקבלת ההחלטה:
להלן תזכורת לעקרונות לקבלת החלטות בנוגע למכירה או רכישה כפי שהגדיר אותם נוהל תאגידים:
החלטות בנוגע למכירה או רכישה של נכס מתקבלות במרכז במסגרת וועדת מימוש, אך אישור לפעולה ניתן על ידי בית המשפט, בהתאם לנדרש על פי סעיף 47 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.
התהליך מתחיל בזיהוי הצורך במחוז, (כולל בירור ותיעוד עמדת האדם), ממשיך בריכוז הנתונים התומכים בבקשה, והצגתם בפני ועדת מימוש, אשר דנה בכל מקרה לגופו ומחליטה אם לקדם את התהליך, בכפוף לאישור וועדת מימוש, ימשיך המחוז לטפל בהליך המכירה / רכישה בהתאם לנהלי המרכז, ובסיומו יוגשו כל המסמכים לאישור בית המשפט.
חשוב לזכור, כי בית המשפט נסמך בהחלטתו בין השאר על עמדת המחלקה הכלכלית של האפוטרופוס הכללי המגיב לבקשה. אם קיימים נושאים פתוחים בבירור מול האפוטרופוס הכללי, עלולים להיווצר עיכובים מיותרים. כדי להימנע מכך חשוב לוודא כי הוגשו כל הדו"חות השנתיים וכי ניתן מענה לכל השאלות שהועברו אלינו מצד הפיקוח.
כשלמקבל שירות יש נכס שאינו משמש אותו למגורים או שאינו מתאים לצרכיו, השכרה היא על פי רוב הפתרון המועדף, שיש לו תועלות רבות עבור מקבל השירות, ובראשם תועלת כלכלית.
נכס פנוי שאינו מטופל חשוף לסכנת פולשים, מצבו התחזוקתי עלול להתדרדר וכך גם ערכו הכספי. מקבלי השירות שלנו, בין אם הם מתגוררים בנכס שברשותם ובין אם לא, עלולים להיות נתונים להשפעה של מקורבים או בעלי אינטרסים אחרים, ומחובתנו לדאוג לשמר את ערך הנכס ולוודא שהוא משרת את מקבל השירות בצורה הטובה ביותר, ואינו מהווה עול או מקור להפסדים.
עם זאת, גם בהחלטה על השכרה, חשוב לבחון את כלל האפשרויות והחלופות בטרם נקבל החלטה:
להלן תזכורת לעקרונות לקבלת החלטה בנוגע להשכרת נכס:
הטיפול בהשכרת הנכס, איתור השוכרים, הכנת הנכס להשכרה והכנת חוזה ההשכרה יתבצעו בהתאם לנדרש בנוהל טיפול בנכסים. החוזה יאושר ויחתם על ידי מנכ"ל המרכז.
נזכיר כי, בכל מקרה, בין אם הנכס הושכר, נמכר או נרכש עבור מקבל השירות, חשוב להקפיד על תיעוד ועדכון מצב הנכס בתיק הנכס בנתיב ובדו"ח השנתי.