רכישת דירה עבור מקבל שירות אולי אינה פעולה נפוצה כמו מכירה או השכרה, אך משמעותית לא פחות. משום כך היא מחייבת אותנו, כמובן, לפעול במשנה זהירות.
סעיף 39 בנוהל תאגידים מגדיר את התנאים והעקרונות לפעולה במקרים אלו:
א. החלטה על רכישת נכס עבור האדם תתקבל בהתקיים התנאים המצטברים הבאים:
1. התקיים אחד מאלה:
א. האדם זקוק לנכס לצורך מגורים והנכס מותאם למצבו ולצרכיו (קומה נמוכה, מעלית וכדומה) ומבחינה כלכלית רכישת הנכס היא חלופה סבירה ביחס לחלופות אחרות.
ב. הרכישה מהווה דרך סבירה להשקעת כספי האדם בנסיבות העניין (לדוגמה, כחלופה לפירוק שיתוף) או הדרך העדיפה להשקעתם (ההשקעה בנכס הינה ברמת סיכון התואמת להשקעת כספים בהתאם לתקנות ועדיפה כלכלית על פני השקעות אלטרנטיביות בהתאם לתקנות, הנכס יפיק תזרים מזומנים שממנו ניתן לספק את צרכיו השוטפים של האדם או יניב פירות עודפים על פני השקעה אלטרנטיבית, תוך בחינת הסיכון הכרוך בהשקעה בנדל"ן).
ג. האדם מעוניין מרצונו שלו ברכישת הנכס, ומדובר באדם המסוגל להבין את משמעות הפעולה, ולא עולה מנסיבות הענין חשש להשפעה בלתי הוגנת של מן דהוא.
ד. אין ברכישת הנכס כדי לפגוע בתזרים המזומנים העתידי של האדם ובביטחונו הכלכלי וגם לאחר ביצוע הרכישה, יתרת כספי האדם צפויה להספיק למימון צרכיו
2. נבדקו כל אלה:
א. אפשרות רישום הנכס בהתאם לחוק על שם האדם.
ב. קיומן של חריגות בניה וכדומה.
ג. סבירות המחיר לאור שווי השוק.
3. נבחנו היבטים כלכליים, לרבות הפירות המתקבלים מן הנכס לעומת השקעה אלטרנטיבית, הפוטנציאל התכנוני של הנכס, רווח הון עתידי וכדומה.
(ב) בקשה לאישור רכישת נכס מקרקעין עבור האדם לפי סעיף 47 לחוק תוגש לבית המשפט בצירוף כל אלה:
(1) טופס בקשה לביצוע פעולה ברכוש האדם.
(2) חוזה הרכישה של הנכס, לרבות נספחים.
(3) נסח רישום או אישור זכויות עדכני בנכס.
(4) הערכת שמאי עדכנית המהווה "שומת מקרקעין מקיפה", כהגדרתה לפי תקן 1 בדבר פירוט מזערי נדרש בשומות מקרקעין לסוגיה שנקבע בידי מועצת שמאי המקרקעין, הוועדה לתקינה שמאית של משרד המשפטים, ביום 25 בדצמבר 2006 (להלן – שומת מקרקעין מקיפה). בנוסף, על השומה לכלול אומדן דמי שכירות בנכס והתייחסות למיסוי הצפוי ולפוטנציאל התכנוני, ככל שקיים, בעת רכישת הנכס.
(5) אופן מימון הרכישה.
אם נסכם בקצרה, על פי נוהל תאגידים ישנם מספר תנאים שחייבים להתקיים, בכל מקרה בו שוקלים למכור נכס של מקבל שירות.
בדומה לתנאים שהוגדרו למכירה, גם בנושא רכישה, מגדיר נוהל תאגידים (סעיף 39א 1) את התנאים והקריטריונים אותם אנו צריכים לבחון כשאנחנו שוקלים לרכוש נכס עבור מקבל שירות:
תהליכי העבודה ואופן קבלת ההחלטות במרכז בנוגע לרכישת נכס, דומים לאלו הנהוגים במקרה של מכירה.
דיון בעניין הרכישה יתקיים במסגרת וועדת מימוש, בפניה יוצגו כל הנתונים, האסמכתאות הרלוונטיות, תיעוד עמדת האדם וההמלצות של צוות המחוז.
הוועדה תבחן כל מקרה לגופו ותיתן את החלטתה. במידה והוועדה תאשר, יפעל המחוז לקידום הליך הרכישה, ויגיש בקשה לבית המשפט לאישור עסקת הרכישה.
נזכיר כי, כבכל פעולה מהותית אחרת, חשוב לשתף ולעדכן את מקבל השירות ואת בני המשפחה המעורבים בכל שלבי הרכישה.
במידת האפשר, לשתפם בחיפוש ובאיתור דירה מתאימה, לעדכנם בנוגע להתקדמות תהליך האישורים ולהכין אותם למעבר הצפוי.