סיכום למידה

ניהול חשבונות, תשלומים שוטפים, טיפול בחובות וניהול השקעות

נוהל תאגידים – סעיפים 32-37

בשבועות האחרונים עסקנו רבות באחריות המוטלת עלינו כאפוטרופוס, לניהול כספם של מקבלי השירות שלנו. אחריות המחייבת אותנו לפעול בשיקול דעת ובזהירות, תוך התחשבות ברצונותיו ובצרכיו של מקבל השירות.  למדנו על הנושא ממספר זוויות שונות: ניהול החשבונות והתשלומים השוטפים, טיפול בחובות וניהול ההשקעות, וראינו כיצד שקיפות מלאה, ניהול ותיעוד קפדני, שיתוף והתייעצות עם גורמים מקצועיים במרכז, נחוצים על מנת שנוכל להבטיח שירות איכותי והגנה רכושם ועל האינטרסים של מקבלי השירות.

ניהול חשבונות ותשלומים שוטפים

למדנו כיצד מתווה נוהל תאגידים את הדרך לטיפול בתשלומים השוטפים באופן שיאפשר מעקב מסודר, ויבטיח שהכספים ינותבו למקומות הנכונים, בהתאם לתכנית השירות. עשינו קצת סדר באמצעי התשלום השונים ואופן השימוש בהם במרכז. הזכרנו כי נעדיף לבצע את מרבית התשלומים באמצעות הוראות קבע, זאת משום שזהו האמצעי הפשוט והבטוח ביותר, שמקל מאוד על התיעוד והמעקב, ולא בכדי צוין כאמצעי התשלום המומלץ, גם בנוהל תאגידים.

הזכרנו גם כי המעקב הצמוד אחר התשלומים, מעבר להיותו חובה רגולטורית, הוא גם כלי טיפולי המאפשר לנו לזהות אירועים חריגים או שינויים במצבו של מקבל השירות הדורשים התערבות.

שאלנו אתכם על הערך הטיפולי שהצלחתם להפיק ממעקב תשלומים, והנה כמה מהדוגמאות והסיפורים ששיתפתם:

שאלנו אתכם על הערך הטיפולי שהצלחתם להפיק ממעקב תשלומים, והנה כמה מהדוגמאות והסיפורים ששיתפתם:

"אני נתקל במצבים כאלה באופן שוטף. ההתראות בנתיב שמעלות שינויי בהכנסות החודשיות, אי קבלת זכאות חודשית, תשלום גבוה בצורה חריגה יחסית לתשלומים קודמים. כל אלה נותנים מידע קונקרטי וענייני לגבי עניינים שיש להסדיר לטפל ולעקוב."
יבגני פאליי, רכז שירות, מחוז צפון

 "מקבלת שירות שלי במינוי רכוש בלבד ישנה הו"ק לתשלום חשבון סלולר. באחת הפעמים היה חיוב גבוה במיוחד, בבדיקה מול חברת הסלולר התברר כי מקבלת השירות רכשה שני מכשירי סלולר חדשים בעלות של 9,000 ש"ח. בשיחה עם מקבלת השירות היא שיתפה כי רכשה את המכשירים לה ולחברה שלה וכי זהו רצונה, זאת למרות שהוסבר לה כי העלויות מאוד גבוהות וכי ייתכן שניאלץ לבצע שינוי בתכנית התקציבית שלה. לאחר שעירבנו את גורמי הטיפול התברר כי מקבלת השירות ככל הנראה מנוצלת ע"י חברתה והתגלו אף מקרים חמורים יותר של ניצול שקשורים לענייניה האישיים. לאור האירועים החריגים שהובאו לידיעתנו בין היתר בשל המעקב אחר תשלומי הסלולר שלה, הגשנו בעבורה בקשה להרחבת המינוי גם לעניינים אישיים ורפואיים.
תמי זבצקי, רכזת שירות וראש צוות, מחוז דרום

 "חשבון מים גבוה, יכול העיד לעיתים על נזילה בדירה או לחלופין על מצב נפשי של מקב"ש שבא ידי ביטוי בשימוש גבוה בצריכת המים"
ריקי לוי, רכזת שירות, מחוז ירושלים

 "התשלומים הם אינדיקטור לנעשה בחיי המקב"ש. לדוגמא: קופת חולים החלה לגבות ממקבל שירות, סכומים גבוהים מהרגיל, הנתיב התריע, התקשרתי למקב"ש וגיליתי שהוא רוכש תרופות בבית המרקחת עבור קרוב משפחה. ביקשתי שזה ייפסק וכך אכן קרה."
דוד טרכטמן, רכז שירות וראש צוות, מחוז ת"א

 "נושא התשלומים עוזר לנו לנהל ולחלק נכון את ההוצאות וההכנסות של מקבלי השירות, לבצע בקרות טובות ולהבטיח שהכסף הולך למקום הנכון. התנהלות נכונה זו ההצלחה שלנו."
ברוריה חיימי, מנהלת חשבונות, סניף הנהלה

אחריות להסדרת חובות

כחלק בלתי נפרד מתפקידנו כאפוטרופוס לרכוש, אנו מחויבים לברר, לאתר ולטפל בחובות קיימים, ובמקביל לנהל את הכספים בזהירות על מנת שלא לייצר חובות חדשים.
עם קבלת המינוי, עלינו לאסוף מידע ממקורות שונים כגון מקבל השירות ובני משפחתו, הוצאה לפועל, דפי חשבון, דברי דואר, משרד הבריאות / משרד הרווחה (עבור מקבלי שירות מאושפזים), רשויות מקומיות (בעלי נכסים, או מתגוררים בשכירות) וכד'. כל חוב שמתגלה יכול להשפיע על התכנית התקציבית, וכל חוב שאינו מתגלה, עלול לפגוש אותנו בשלב פקיעת הסמכות. לכן חשוב כל כך לאתר את החובות כבר בשלבי המינוי הראשונים, לאמת את פרטי החוב, ולפעול לטיפול בו, באופן המיטיב עם מקבל השירות, ככל שניתן.

הנה כמה סיפורים ששיתפתם, על הדרך שבה התמודדתם עם חובות של מקבלי שירות שבטיפולכם:

"בימים אלה אני מטפל בתיק של מקבלת שירות שהועברה אלינו מאפוטרופוס קודם. כחלק מהפעילות בתיק, גיליתי "תיבת פנדורה" של חובות שלא טופלו.
הוכנה פרטה עבור מקבלת השירות ויחד עם איילת, סגנית מנהלת המחוז, פרמנו את החוטים סביב המקרה ופנינו עם כל החומרים הרלוונטיים לסיוע המשפטי, שיסייע למקבלת השירות בחובותיה הרבים, דבר שימנע ממנה סבל רב בהמשך."
שי שקד, רכז שירות מחוז ת"א

 "במסגרת תפקידי כרכז נכסים אינני נדרש לטפל בחובות של מקבל השירות.
אבל כאשר יש טיפול בדירת מקבל שרות שמושכרת בשוק החופשי ,אני מוודא העברת החשבונות ע"ש השוכר בתחילת חוזה השכירות, והעברת החשבונות ע"ש מקבל השירות בסיום החוזה – כדי להימנע מחובות."
ירון שמרעם, רכז נכסים, מחוז צפון

 "מינוי רכוש. אביו של מקבל השירות העביר למרכז מסמכים שהתקבלו בביתם מהוצל"פ אודות תיק משפטי משנת 2017 בבימ"ש השלום רחובות בו הוחלט כי הנ"ל צריך לשלם סך של כ- 20,000 ש"ח בגין תביעה שהוגשה נגדו.
לאחר בדיקה נמצא כי לא ניתנה למקבל השירות כל הגנה בתיק המשפטי, למרכז לא היה ידוע על ההליך בכלל. לאחר התייעצות עם השולחן המשפטי הוחלט להגיש בקשה לביטול הפסיקתא שניתנה ולתת למקבל השירות הליך הוגן. הוחלט לפנות לסיוע המשפטי למינוי עו"ד מטעמם לטיפול בתיק. לבסוף התקבלה פשרה בתיק לפיה שילם מקבל השירות רק 6,000 ש"ח."
דלית לוי, רכזת שירות, מחוז ירושלים

 "ישנו מקבל שירות שמגיע למשרדנו לעיתים קרובות ומידי פעם מביא דרישת חוב מחברות שונות, יש לו לא מעט חובות להוצל"פ ולחברות שונות, אין לו את היכולת הכלכלית לשלם לכן פניתי לסיוע המשפטי, הנושא עדיין בטיפולם."
אלונה דוק, רכזת שירות, מחוז דרום

ניהול השקעות וכינוס נכסים

בניהול כספם של מקבלי השירות, אנו מחויבים לוודא כי הכספים משמשים בראש ובראשונה לכיסוי ההוצאות וסיפוק צרכיהם הבסיסיים. אך במקביל אנו מחויבים לא פחות לשמירה על ערך הכסף, והשקעה נכונה של היתרות שאינן משמשות לצרכים השוטפים.

מדיניות ההשקעות של המרכז, שנקבעה על ידי וועדה מקצועית, ומבוססת על תקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (דרכים להשקעת כספי חסוי), על חוק הכשרות המשפטית ועל נוהל תאגידים, מאפשרת לנו להבטיח כי כספי מקבלי השירות, יושקעו באופן שייטיב עמם.

נזכיר כי למדיניות ההשקעות של המרכז יתרונות רבים, הן למקבל השירות (השקעה בטוחה, נזילות, תשואות ותנאים מיוחדים) והן לנו כנותני שירות (ניהול פשוט יותר לרכז וראש שקט).
כדי שהמרכז יוכל להעביר את הכספים להשקעה באפוטרופוס הכללי, חשוב להקפיד לכנס אותם בהקדם האפשרי, ולצמצם למינימום את השימוש בחשבונות חיצוניים.

אבל זו לא הסיבה היחידה שבגללה חשוב להקפיד על כינוס הנכסים. הנה עוד כמה סיבות שאתם ציינתם:

הנה עוד כמה סיבות שאתם ציינתם:

"כינוס הנכסים מאפשר קבלת תמונת מצב פיננסית אמיתית בקלות ובמהירות בכל רגע נתון,
מיקסום התשואות על כספי מקבל השירות- מניעת חיובים מיותרים בעמלות בנק בחשבון חיצוני, מניעת השארת כספים "שלא עובדים" בחשבונות חיצוניים, והשגת תשואות על כספים אלו בהשקעה מרוכזת באפוה"כ."

אלירן סבג, רכז פיננסים, מחוז צפון

"כינוס נכסים מאפשר מעקב צמוד ומפוקח של החשבון על ידי המרכז, ניתן לדעת על כל משיכה והפקדה שנעשית בחשבון. אופן ניהול החשבון מתבצע על ידי המרכז ולכן מסודר יותר וניתן לראות רווחים והשקעות.
במידה ומקבל השירות נתון לניצול, כאשר החשבון מתנהל בקרן לא יוכל למשוך את כספיו ללא בקרה, גם אם מציינים בבנק שיש אפוטרופוס לפעמיים מקבל השירות עדיין מצליח למשוך מהבנק דבר שיכול לגרור שחשבון הבנק יכנס ליתרת חובה.
"
שחר שדה, רכזת שירות, מחוז דרום

"כינוס הנכסים מאפשר לנו להגן על הכסף, ולבצע הוראות קבע ותשלומים קבועים בקלות"
דלית לוי, רכזת שירות, מחוז ירושלים

"ריכוז כלל הנכסים = שליטה, מניעה של עיקול או השתלטות על נכסים על ידי גורמים אינטרסנטים."
שי שקד, מחוז ת"א

"כינוס הנכסים חשוב על מנת שנוכל להשקיע את יתרות הכספים של מקבלי השירות בצורה יעילה ובטוחה. על מנת שלא לפגוע בזכויות או ברווחים שצברו טרם המינוי.
ניהול חשבונות חיצוניים,
דורש תשומות ומשאבים, ומסרבל את עבודת הניהול, ולכן עלינו לשאוף לצמצם את השימוש בהם ככל שניתן."
ברוריה חיימי, מנהלת חשבונות, סניף הנהלה

הנושאים שעסקנו בהם במסגרת יחידות הלימוד האחרונות, הם בליבת העשייה שלנו, בכל הנוגע לעניינים הכספיים של מקבלי השירות. כדי שנוכל לנהל אותם ביעילות, עלינו לשאוף לאתר ולרכז את כל המידע במקום אחד, לכנס ולנהל את כל הנכסים הכספיים באמצעות החשבון על שם מקבל השירות בבנק המזרחי. ככל שנצליח לעשות זאת בשלבי המינוי הראשונים, כך יהיה לנו קל יותר, לבנות את הפרטה, לגבש תכנית תקציבית מותאמת לצרכי האדם, ולתת שירות איכותי, מדויק ומיטיב יותר. מובן שישנם מקרים בהם אילוצים או אינטרסים טיפוליים מצדיקים חריגה מדרך פעולה זו. ככל שאלו מתקיימים, יש להקפיד על תיעוד שיקול הדעת שהוביל להחלטה, אך חשוב לזכור כי מקרים אלו הם יוצאי הדופן.

מערכת נתיב, מנהלות המחוזות, צוות הנהלת החשבונות במטה, השולחן המשפטי וצוות המטה, כולם כאן כדי לתמוך, לסייע ולייעץ בכל התלבטות או שאלה.

הרשמה לרשימת התפוצה לקבלת מידע עבור נכסים המוצעים למכירה