כפי שלמדנו ביחידה הקודמת, נוהל תאגידים מחייב אותנו לגבש תכנית שירות (תכנית טיפול) בכתב, בתוך שלושה חודשים מיום קבלת המינוי.
כדי לבנות את תכנית שירות איכותית, עלינו לבחון את המצב הקיים ולקבוע דרכי פעולה במספר תחומים מרכזיים, בהתאם לדרישות הנוהל, ובהתאם לצרכים הייחודיים של כל אחד ממקבלי השירות. כל תכנית שירות, היא כמו חליפה בתפירה אישית, ולא דומה תכנית שירות לאדם במינוי מלא המתגורר בקהילה, לתכנית שנבנתה עבור אדם במינוי רכוש בלבד השוהה במוסד.
נוהל תאגידים, מעבר להיותו מסמך מחייב, או גם מסמך מכוון, ומפורטים בו בהרחבה התחומים והנושאים שיש להתייחס אליהם בתכנית השירות. גם אם לא כל הסעיפים רלוונטים לכל תכנית שירות, חשוב מאוד להכיר אותם, ולהשתמש בהם כקווים מנחים.
קרא/י את הקטע הבא מתוך נוהל תאגידים, פרק חמישי: גיבוש תכנית טיפול, סעיפים 15-16 (עמוד 11-13)
סימן ב': תכנית טיפול- אפוטרופוס לעניינים אישיים
15. תכנית הטיפול של אפוטרופוס לעניינים אישיים תכלול התייחסות לנושאים שבסל הטיפול, ובין היתר, גם לעניינים הבאים:
(א) עמידה על צרכי האדם, רצונותיו, יכולותיו ומגבלותיו, בהתאם לאמור בסל הטיפול.
(ב) בחינת מקום המגורים בו טובת האדם לגור, ואשר יאפשר לו להשיג דרגה מרבית אפשרית של עצמאות תפקודית ואיכות חיים, הכל בהתאם לרצונו, צרכיו, מצבו ויכולותיו הכלכליות, לאחר התייעצות עם גורמי הטיפול, וככל הניתן עם האדם עצמו וקרובי משפחתו.
(ג) לגבי אדם שנקבע כי טובתו לשנות מקום מגורים – איתור מוסד או דירה מתאימה, ביצוע התאמות נדרשות ופניה לרשויות מוסמכות ככל הנדרש, קביעת תכנית ולוח זמנים למעבר, לרבות הכנת האדם וליוויו בתהליך המעבר.
(ד) במידה והאדם זקוק לאשפוז במוסד – מחויב התאגיד לברר האם האדם זכאי לקבל סיוע במימון האשפוז, בהתאם לנהלי משרד הבריאות ("אשפוז בקוד" או "קוד סיעודי") או בהתאם לנהלי משרד הרווחה ("השמה במעונות").
(ה) קביעת דרכי פעולה להשתלבותו של האדם בקהילה, כאמור בסל הטיפול (תעסוקה, שיקום, השכלה, פעילויות תרבות, ספורט, פנאי, טיפול פרטני, קבוצות תמיכה וכדומה), לאחר התייעצות עם האדם, עם הגורמים המקצועיים המטפלים בו ועם גורמים נוספים בקהילה, ככל שהם נוגעים בדבר.
(ו) קביעת דרכי פעולה להשתלבותו של האדם במוסד (דוגמת פעילויות הקיימות במוסד, יציאה לעבודה, לימודים, התנדבות, חוגים, טיפול פרטני או השתתפות בקבוצות תמיכה וכל פעילות אחרת מחוץ למוסד), על סמך התייעצות עם האדם, וכן עם אנשי הטיפול במוסד ועם גורמים מקצועיים המטפלים בו כאמור.
(ז) קביעת הגורמים עמם יש לקיים קשר שוטף במקום מגוריו של האדם, בין אם בקהילה ובין אם במוסד בו יגור.
(ח) קביעת הגורמים המספקים סיוע ושירותים שוטפים לאדם (ניקיון, כביסה, סיעוד וכדומה).
(ט) קביעת הגורם שישמש כאחראי על הטיפול באדם והגורם אליו ניתן לפנות במקרים דחופים וקביעת הנציג המבקר מטעם התאגיד, תכיפות הביקורים, משכם ומיקומם, בהתאם לאמור בסל הטיפול; יידוע האדם על כל אלה והשארת הפרטים במקום בולט המוכר לו.
(י) קבלת החלטה, במקרה מתאים, בדבר הפחתת הביקורים בשל קיומו של בן משפחה או אדם אחר המבקר את האדם בקביעות, תוך התחשבות ברצון האדם ועל סמך מידע שייאסף בדבר תפקודו, וכן קביעת דרכי מעקב אחר קיומם של הביקורים, בהתאם לאמור בסל הטיפול.
(יא) פירוט הצרכים הרפואיים והאחרים להם זקוק האדם, ותיאום המקומות בהם יתקבל הטיפול הנדרש.
(יב) הסדרת הביטוחים הרפואיים הנדרשים לאדם בהתאם למצבו, צרכיו ויכולותיו הכלכליות.
(יג) פירוט הסיוע שהאדם זכאי לקבל מגורמים ציבוריים ופרטיים, כמפורט בסל הטיפול, ופעולות שיש לנקוט לשם מיצוי זכויותיו (זכאות לסל שיקום, זכות לסומך מלשכת הרווחה, מלווה לנכה מטעם המוסד לביטוח לאומי וכדומה).
(יד) ציון הגורמים עמם יש להתייעץ או לקיים קשר שוטף בקשר לאדם, לרבות בני משפחה, גורמי רווחה, גורמי בריאות וגורמים במוסד.
(טו) החלטות מהותיות ומיוחדות בקשר לטיפול באדם, והשיקולים שביסודן.
(טז) נושאים מיוחדים לטיפול ולמעקב, וקביעת לוחות זמנים לביצועם.
(יז) קביעת התכנון הכלכלי והגורמים לביצוע ביחס לכל אחת מהפעולות שבתוכנית הטיפול.
(א) קבלת החלטה בעניין מידת העצמאות שתינתן לאדם בהתנהלות הכספית, לרבות בדרך של ניהול חשבון בנק אישי, שימוש באמצעים כספיים שונים וקבלת תמיכה וליווי לפי הצורך, וכן תדירות עדכון האדם על מצבו הרכושי ודרכי הגישה למידע, תוך מתן עדיפות לגישה ישירה ועצמאית במידת האפשר.
(ב) קביעת פעולות לטיפול בנכסי האדם, ולוחות זמנים לביצוען.
(ג) קביעת פעולות שיש לבצע למיצוי זכויותיו הכספיות של האדם ברשויות ציבוריות ובגופים פרטיים (קצבאות, פנסיה, הנחות, תשלומי ביטוח, מחיקת או פריסת חובות וכדומה) ולוחות זמנים לביצוען.
(ד) קביעת תקציב הוצאות מפורט לטיפול באדם, על פי תכנית הטיפול; בנוסף לעניינים המצוינים בסל הטיפול, תקציב ההוצאות יכלול, בין היתר, התייחסות לעניינים הבאים:
(1) קביעת תקציב עבור קניות שוטפות והוצאות לרכישת מוצרים, טיפולים ושירותים (עיתונים, ספרים, מוסיקה, ממתקים, פירות, סיגריות וכדומה), אשר יועבר לאדם באמצעות חשבון בנק, חשבון מיוחד בבנק הדואר, כרטיס נטען או בדרך אחרת שתאפשר מעקב מסודר, והכל בהתאם לרצון האדם וליכולותיו הכספיות.
(2) קביעת תקציב לשם ביצוע תשלומים שוטפים בהם חייב האדם על פי דין.
(3) תשלום דמי שכירות ודמי אחזקה בדירת מגורים, הוסטל, דיור מוגן, מוסד וכדומה, ותשלומים שוטפים בגין דירת מגורים (ארנונה, מים וביוב, חשמל וכדומה).
(4) תקציב להוצאות חד פעמיות שיאושרו.
(5) שכר טרחת התאגיד כאפוטרופוס.
(ה) התקציב להוצאותיו של האדם וחלוקתו לצרכים השונים ייקבעו בהתאם למקורותיו הכספיים הקיימים והצפויים, תוך מגמה לנצלם לצורך הטיפול בו ולשיפור רווחתו, ותוך התחשבות בצרכיו הנוכחיים והעתידיים.