לא רק תכנית תקציבית

אחריות לעניינים נוספים במינוי קבלת גמלה

במינוי אפוטרופסות מלא, ברור וידוע שאנו אחראים לדאוג לענייניו האישיים של מקבל השירות. זהו חלק בלתי נפרד מהתפקיד. המינוי מספק לנו מגוון של סמכויות וכלים שמסייעים לנו לאסוף את המידע הדרוש, לבצע פעולות בשם האדם ולטפל כמעט בכל דבר הדורש טיפול.

במינוי קבלת גמלה, יש לנו תחומי פעולה וסמכויות ממוקדים יותר, אבל האחריות לדאוג לכך שהגמלה משמשת את האדם לצרכיו הבסיסיים, בכל זאת מחייבת אותנו למידה מסוימת של מעורבות, הכרות אישית ומעקב אחר מצבו של האדם. מעורבות זו נחוצה, ראשית על מנת שנוכל למלא את משימתנו ולהרכיב עבורו תכנית תקציבית שתתאים לו ותעבוד בשבילו, ושנית משום שההסכם שחתם המרכז עם המוסד לביטוח לאומי מחייב אותנו גם לפעולות שאינן כלכליות במהותן, כמו למשל חובת ביקורים וחובת דיווח על אירועים חריגים.

ביקורים

בהסכם המרכז עם המוסד לביטוח לאומי, שנחתם ב 1995, הוגדרה חובת המרכז למנות נציגים מבקרים אשר יעמדו בקשר רציף עם מקבלי הגמלה ויבקרו אותם:

  1. ד. הקרן תדאג כי כל מבקר יקיים קשר רצוף עם הזכאי שבאחריותו וככל האפשר גם עם בני משפחתו, של הזכאי, יערוך ביקורים בביתו של הזכאי או במוסד בו שוהה הזכאי, אם הזכאי מתגורר מחוץ לביתו, הכל על פי צרכי הזכאי ולא פחות מפעמיים בחודש.

(מתוך הסכם המרכז עם המוסד לביטוח לאומי)

בתוספת להסכם שנחתמה ב 2019 נוספו הבהרות בנוגע לתחומי האחריות של הנציג המבקר במוסד ובקהילה:

במוסד

ביקור אחד בחודש אצל הזכאי למשך 20 דקות לפחות במסגרתו יתעניין הנציג בשלומו, ברצונותיו ובצרכיו של הזכאי ויסייע במימושם ככל שניתן.

בקהילה

שני ביקורים לפחות בחודש אצל מבוטח בקהילה, למשך חצי שעה לפחות, במסגרתם יתעניין הנציג בשלומו, ברצונותיו ובצרכיו של הזכאי ויסייע במימושם ככל שניתן, לדוגמא: סיוע ברכישת ביגוד, תרופות, תזונה מתאימה ומכשירים נדרשים, סיוע בתשלומים שוטפים, הזמנת שירותים, ודאגה לתקינות מקום מגוריו.

מטרת הביקורים במינוי קבלת גמלה, היא איתור וזיהוי הצרכים והרצונות של מקבל הגמלה ובדיקה מה ניתן לעשות כדי להקל ולשפר את איכות חייו.

אם מתגלים צרכים מיוחדים שאינם בתחום הסמכות שלנו, והיכולת שלנו לפעול מוגבלת, עלינו לדווח על כך לגורמי הטיפול. כך למשל אם בביקור התגלה כי האדם חי בדירה מוזנחת הזקוקה לשיפוץ, לא נוכל במסגרת מינוי קבלת גמלה, לפעול לשיפוץ הדירה, אבל מחובתנו לדווח על כך לגורמים המטפלים, ובמקרה שמדובר במצב מסכן חיים, יש לנו חובת דיווח, ללשכת הרווחה ולמוסד לביטוח לאומי.

חשוב להדגיש כי על פי ההסכם, המרכז מחויב להעביר למוסד לביטוח לאומי דו"ח מפורט אודות  הביקורים הכולל את שם המבקר ותאריך הביקור.  על פי הדיווח הזה משלם המוסד לביטוח לאומי למרכז על הביקורים. לפיכך חשוב להקפיד על הדיווח.

מה עושים כשמקבל הגמלה אינו מעוניין בביקורים?

על פי ההסכם עם המוסד לביטוח לאומי, במקרה בו מקבל הגמלה אינו מעוניין בביקורים, יש לעדכן את המוסד לביטוח לאומי בתוך 60 יום ממועד קבלת המינוי (לאדם בקהילה) או 120 יום ממועד קבלת המינוי (לאדם במסגרת). הדיווח על אי קיום ביקורים מתבצע בהחלטת מנהלת המחוז. 

יש לעדכן במעקב טיפול בנתיב, את הסיבה לאי מינוי נציג

אחריות לדיווח על שינויים במצב מקבל השירות ומצבי סיכון

על פי ההסכם עם המוסד לביטוח לאומי, מחובתנו לדווח למוסד לביטוח לאומי על כל שינוי שעשוי להשפיע על זכאותו לגמלה.

המרכז מתחייב להודיע למוסד לביטוח הלאומי על מידע שהגיע לידיו בנוגע לשינוי במצבו הרפואי ו/או התעסוקתי של הזכאי, בין לטובה בין לרעה ושעשוי להשפיע על זכאות הזכאי לגמלה; הודעה לביטוח הלאומי על אשפוז הזכאי במוסד.

(מתוך התוספת להסכם המרכז עם המוסד לביטוח לאומי)

בנוסף אנו מחויבים לדווח מיידית, ללשכת הרווחה ולמוסד לביטוח לאומי על כל מקרה חריג או מצב שעלול להיות מסכן חיים עבור האדם, כמו למשל חשד להתעללות, שינוי קיצוני ובולט במצב הבריאות, סירוב לקבל טיפול וכד'.

רכז הטיפול ידווח מידית ולא יאוחר מ- 24 שעות ללשכת הרווחה עם העתק למוסד לביטוח לאומי על כל מצב חריג המהווה סכנת חיים של הזכאי לגמלה כגון: התעללות, הזנחה, רזון קיצוני, נמק, סירוב לקבל טיפול וירידה משמעותית בתפקוד.

(מתוך התוספת להסכם המרכז עם המוסד לביטוח לאומי)

מובן שבמקרה חירום ומסכן חיים, נערב גם כל גורם שיכול לספק מענה מידי, בין אם מדובר במשטרה, מד"א או גורמים טיפוליים נוספים.

טופס דיווח לביטוח לאומי על מצבים חריגים

 

ענה/י על שאלה אחת (לפחות) מבין השאלות הבאות:

הרשמה לרשימת התפוצה לקבלת מידע עבור נכסים המוצעים למכירה