על פי סעיף 62 לחוק, סמכות האפוטרופוס פוקעת בכל אחד מהמקרים הבאים:
62. אפוטרופסות על קטין פוקעת בהגיעו לבגרות; על פסול דין – עם ביטול פסלותו על ידי בית המשפט; על מי שאינו קטין או פסול דין – אם קבע בית המשפט שחדלו סיבות האפוטרופסות או שהושגה מטרתה; פקיעת אפוטרופסות כזאת היא מן היום שנקבע לכך על-ידי בית המשפט; אפוטרופסות על כל אדם פוקעת במותו.
פקיעת סמכות יכולה להיות גם עם סיום התקופה שנקבעה בצו המינוי, או עקב התפטרות או פיטורי האפוטרופוס.
סעיף 60 לחוק, קובע כי אפוטרופוס רשאי להתפטר מתפקידו. את הסעיף הזה כבר הכרנו כשלמדנו על חובת ההתמנות של המרכז ביחידה 4. נזכיר שהמשמעות של חובת ההתמנות היא, שהמרכז, לא בוחר להתמנות על אף אדם, אלא נותן הסכמתו למינוי בהתאם להמלצות גורמי הרווחה והחלטת בית המשפט. אבל באילו מקרים יכול המרכז לפעול לשחרור ממינוי?
ישנם שני מצבים בהם יפעל המרכז לשחרור ממינוי קיים:
מתי נפנה לקדם ועדת חריגים?
פניה לקדם ועדת חריגים יכולה להיות:
טרם המינוי: בשלב הבקשה להתמנות, ובהתאם לסעיף 37 לחוק הכשרות המשפטית, ניתן להגיש בקשה לא להתמנות כלל, או להתמנות תחת הסתייגות ממרכיב מסוים במינוי. למשל, במקרים בהם אנחנו סבורים שבתנאים הקיימים לא נוכל למלא את תפקידנו.
בקשות אלה רצוי שיהיו מבוססות על מפגש עם האדם ולאחר שנבחנו כל האפשרויות לסייע לו.
במהלך המינוי: ניתן להגיש בקשה לביטול או לצמצום המינוי.
פניה כזו תעשה, כאמור, בעיקר במקרים בהם אנו סבורים שאין באפשרותנו למלא את תפקידנו, לדוגמה בשל אלימות כלפי עובדי המרכז או בשל חוסר שיתוף פעולה.
בכל מקרה, טרם הפניה לקדם ועדת חריגים, יש לעשות את כל המאמצים להגיע לפתרון, ולסייע למקבל השירות במסגרת המינוי הקיים.
איך פונים לוועדת חריגים?
הפניה לוועדת חריגים נעשית בהתייעצות ובאישור מנהלת / סגנית המחוז.
לצורך הפניה, יש למלא את טופס הפניה, אותו יש לשלוח בצירוף האסמכתאות הרלוונטיות ליואב שפיז.
יודגש כי במידה והוחלט בוועדת חריגים, על הגשת בקשה לשחרור ממינוי, אנחנו נמשיך למלא את תפקידנו כאפוטרופוס לאדם, ואין אנו משוחררים מאחריות לגביו, עד לקבלת אישור של בית המשפט.
לעיתים, מוגשות לבית המשפט בקשות לשחרור המרכז ממינוי, על ידי גורמים אחרים.
גורמים אלו יכולים להיות גורמי הרווחה המטפלים באדם, בני משפחה, או אפילו מקבל השירות עצמו או מי מטעמו. הסיבות יכולות להיות שונות ומגוונות.
על פי רוב, המרכז לא יתנגד לשחרור. אם הבקשה מגיעה מתוך הבנה שמקבל השירות יכול להתנהל באופן עצמאי, המרכז אף יתמוך ויצטרף לבקשה.
עם זאת במידה ועולות טענות על איכות השירות של המרכז, אנו נגיב להן עניינית ונחזור על התגובה לפיה המרכז לא מביע עמדה על המשך המינוי ויקבל כל החלטה של ביהמ"ש.
תגובה לבקשה לשחרור המרכז תיעשה על ידי המחוזות, למעט במקרים חריגים אשר לגביהם יאשר היועץ המשפטי של המרכז, שטובת האדם היא הגשת התגובה ע"י בא כוח. זה קורה בעיקר במקרים בהם כבר מתנהלים הליכים משפטיים בעניינו, ויש חשש שמטרת הבקשה לשחרור המרכז אינה לטובת האדם או שהיא עלולה לחבל בהליכים המשפטיים המנוהלים לטובתו.