מקצוענים בנשמה - סיכום שבוע 2

שבוע הלמידה השני הסתיים, ולכם מגיע…

שאפו ענק! על ההתמדה והלמידה!

אז מה למדנו?

למדנו על חובת ההתמנות של המרכז.

דיברנו על עבודה עם אפוטרופוסים נוספים.

פרטנו באילו מצבים עלינו לפנות לבית המשפט בבקשה למתן הוראות, ומהן הפעולות שעל פי חוק מחייבות את אישורו.

ולמדנו מהם העקרונות ודרכי הפעולה של האפוטרופוס,
כפי שמגדיר אותן סעיף 67ה. לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.

למי שלא הספיק/ה וגם למי שרוצה לקרוא שוב:

ניתן להגיע לכל יחידות הלימוד הקודמות בלחיצה על לחצן   "למאגר היחידות" המופיע בכל יחידה.

 

הטיפים שלכם לעבודה עם אפוטרופוסים אחרים:

עקרונות ודרכי פעולה של אפוטרופוס
על פי סעיף 67ה. לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות

 

"לא פעם משווים אותנו לבני משפחה, ומצפים שנתנהל עם מקבלי השירות כבני משפחה, מה שלדעתי לא נכון, אנחנו לא בני משפחה. בקריאה מדקדקת בחוק  בסעיף 67ד(ב) אפוטרופוס מקצועי מתמנה כדי שיפעיל את כישוריו המקצועיים ויפעל במסירות ובמקצועיות כפי שבעל מקצוע היה מפעיל כלפי לקוחו

הדרישה מאיתנו היא להיות מקצועיים בתחומנו כמו שכל בעל מקצוע אחר הוא מקצועי בתחומו. אז מספיק לעשות את השוואה הלא נכונה שלנו  אל בני משפחה. אנחנו אנשי מקצוע העושים את עבודתנו במסירות ובמקצועיות."

אוריאל לדרברג, מנכ"ל

"אני נתקלת במקרים רבים בהם מקבל שירות מבקש לדעת מצבו הכלכלי – יתרת כספיו שנצברו אצלנו. תמיד קיים החשש שחשיפתו למידע, לא רק שלא תועיל לאדם אלא אף תגרום לו להתדרדרות ואי שקט. לדוגמא, אדם שיש לו יתרת כספים גבוהה, עם היוודע לו על כך יכול כל היום לחשוב ולהתעסק בכך שרוצה להתשמש בכספיו, יחשוב איך לבזבז אותם, יפסיק ללכת לעבודה המוגנת, יבקש תוספות כספים לעיתים קרובות ולא לצורך, היו מקרים שאנשים חזרו לשימוש באלכוהול/ סמים ועוד.

במקרים כאלה נעשית חשיבה משותפת עם הצוות המלווה במסגרת/קהילה, האם וכיצד יש להנגיש לאדם את המידע כאמור בסעיף 67 ה, סעיף ג ובמטרה שלא יפגע."

 חביבה מזור, רכזת שירות, מחוז דרום

אתם שאלתם. אנחנו עונים!

מצד אחד, שיתוף בני המשפחה והשקיפות מולם יכולים לסייע לנו לקדם את הטיפול ולגייס את שיתוף הפעולה של המשפחה, אך עם זאת עלינו להקפיד ולשמור על פרטיותו של מקבל השירות, ולהגן עליו, לעיתים אפילו מפני בני משפחתו.

 

על פי נוהל תאגידים (פרק שישי, סימן ב', סעיף 22) בן משפחה בגיר, המתגורר עם האדם ומטפל בו, זכאי לקבל מידע הדרוש לו לשם טיפול בענייניו היומיומיים של האדם, כמו למשל מידע על תרופות שעליו ליטול וכד'.

כשמדובר בבן משפחה שאינו מתגורר עם האדם או מטפל בו, המידע שיימסר לו יהיה, מידע שאנו סבורים שיהיה לטובת האדם, וזאת בהתאם להוראות החוק, או בכפוף להחלטת בית משפט.

בכל מקרה, כאשר מקבל השירות יכול להביע את רצונו, כבכל פעולה, גם במקרה הזה, יש לשאול את רצונו ולפעול על פיו, אלא אם הדבר עלול לפגוע בו בצורה ניכרת.

 

במילים אחרות, אנחנו לא מחויבים להיענות לכל פניה של בן משפחה בבקשה למידע. עלינו להפעיל שיקול דעת ולפעול בהתאם לנסיבות המקרה.


על פי סעיף 47 (א) (2) לחוק הכשרות המשפטית, אין צורך באישור בית המשפט להשכרת דירה או נכס.

עם זאת, במידה ודמי השכירות נמוכים משמעותית ממחיר השוק, או שהשימוש של קרוב המשפחה בנכס הינו ללא תשלום דמי שכירות כמקובל, יש לקבל אישור מראש ובכתב מהאפוטרופוס הכללי, כמפורט בנוהל תאגידים (סעיף 43 ד).

בשונה מיפוי כוח מתמשך, שהינו חלופה לאפוטרופסות, מסמך הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18), לתכנן כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו, אם בית המשפט יחליט בעתיד שהוא זקוק לאפוטרופוס.
המסמך נערך מבעוד מועד, בשעה שהאדם מסוגל להבין את המטרה והמשמעות. המסמך יכול להתייחס לעניינים הרכושיים, או האישיים (במלואם או בחלקם), לזהות האפוטרופוס, ולאופן הפעולה של האפוטרופוס בעניינים השונים.

המרכז הישראלי לאפוטרופסות הוקם כהקדש בשנת 1977 על ידי האפוטרופוס הכללי, ובכתב ההקדש, נקבעה חובת ההתמנות. כתב ההקדש הינו ייחודי ומחייב אך ורק את המרכז הישראלי לאפוטרופסות.
המדינה, רואה את המרכז הישראלי לאפוטרופסות כחוליה הכרחית ברשת ההגנה על האנשים שהגנה זו נדרשת להם.

כתב ההקדש אינו יכול להשתנות אלא על ידי היועמ"ש לממשלה.

 

הרשמה לרשימת התפוצה לקבלת מידע עבור נכסים המוצעים למכירה