החוק מפרט את העקרונות ודרכי הפעולה שעל פיהם צריך האפוטרופוס לפעול.
סעיף 67ד לחוק מתווה קווי יסוד כללים, המחייבים את האפוטרופוס לפעול בנאמנות ובמסירות, למען האדם, ממש כשם שכל בעל מקצוע מחויב לפעול לטובת לקוחו.
67.ד (א) אפוטרופוס חייב לפעול בשקידה, במיומנות, במסירות ובלא התרשלות, ולנהוג בתום לב לשמירת עניינו של האדם שהוא אפוטרופסו ולא לטובת ענייניו שלו.
(ב) בעל מקצוע שהתמנה לאפוטרופוס כדי שיפעיל את כישוריו המקצועיים יפעל במסירות ובמקצועיות כפי שבעל מקצוע היה מפעיל כלפי לקוחו.
(ג) לא יקבל אפוטרופוס טובת הנאה מאדם שלישי בעבור הפעלת סמכויותיו ומילוי תפקידיו, ובכפוף להוראות סעיף 48 לא יימצא במצב של ניגוד עניינים.
סעיף 67ה לחוק, מפרט את דרכי הפעולה של האפוטרופוס, בדגש על הקשר עם האדם, שמירה על פרטיותו, שיתופו במידע אודות הטיפול בו וסיוע בשמירה על קשרי משפחה וקהילה.
67ה. (א) במילוי תפקידיו והפעלת סמכויותיו יפעל אפוטרופוס שמונה לבגיר בהתאם לעקרונות אלה:
(1) שמירת כבודו של האדם ובדרך שתגביל זכויותיו וחירותו במידה הפחותה ביותר;
(2) שמירה, ככל האפשר, על פרטיותו של האדם;
(3) בדרך שתאפשר לאדם לממש את יכולותיו ולשמור על מרב עצמאותו האפשרית, בהתאם ליכולותיו.
(ב) עם מינויו יסביר האפוטרופוס לאדם מהם תפקידיו וסמכויותיו כאפוטרופוס, בלשון פשוטה ובהתאם ליכולת הבנתו, ואם הוא אדם עם מוגבלות – תוך שימוש באמצעי עזר שברשותו או בכל דרך אפשרית הסבירה בנסיבות העניין.
(ג) האפוטרופוס ימסור לאדם מידע שיש בידו בנוגע לענייניו האישיים והרכושיים ומידע הנוגע לטיפולו של האפוטרופוס בענייני האדם, בשפה המובנת לו ובהתאם ליכולת הבנתו, ויסייע לו בנגישות למידע אחר הנוגע לענייניו או הדרוש לשם קבלת החלטות בעניינים הנוגעים לו.
(ד) האפוטרופוס יסייע לאדם ויעודד אותו לקבל החלטות בעצמו בעניינים הנוגעים לו, ככל שהאדם מסוגל לכך.
(ה) האפוטרופוס יפעל בדרך שתאפשר לאדם לשמור על ערכיו התרבותיים והדתיים וכן יסייע לו להשתתף בחיי הקהילה, לרבות בפעילויות חברתיות, תרבותיות, שיקומיות ותעסוקתיות.
(ו) האפוטרופוס יפעל בדרך שתאפשר לאדם לשמור על קשרים עם בני משפחה וחברים.
(ז) האפוטרופוס יתייעץ לפי הצורך עם גורמים מקצועיים ובני משפחה וחברים קרובים של האדם וייעזר בהם לשם קידום ענייניו, והכול תוך שמירה על פרטיותו.
(ח) אפוטרופוס, לרבות אפוטרופוס שמונה לאדם שמצבו ויכולת הבנתו משתנים מזמן לזמן או מעניין לעניין, יפעל במילוי תפקידיו מתוך התחשבות בשינויים במצבו או בהבנתו, לרבות לעניין שמיעת דעתו, התייעצות עמו, התחשבות ברצונותיו ועידודו לקבל החלטות ולנהל את העניינים הנוגעים לו בעצמו בזמנים או בעניינים שבהם הוא מסוגל לכך
שמירה על כבודו ופרטיותו של האדם
אנו מחויבים לשמור ככל הניתן על כבודם ועל פרטיותם של מקבלי השירות שלנו.
לכן נזכיר כי אין לשתף, להפיץ או להעביר תמונות של מקבלי שירות אלא אם כן טושטשה זהותם, ואין לציין את שמם או כל פרט מזהה אחר, למעט במסגרת דיון או תכתובת מקצועית הנוגעת להם.
מסירת מידע לאדם
עם המינוי, עלינו להסביר לאדם בשפה פשוטה ובהתאם ליכולת ההבנה שלו, מהם התפקידים ותחומי האחריות שלנו כאפוטרופוס ולמסור לו כל מידע רלוונטי שעשוי לסייע לו.
נוהל תאגידים מרחיב ומפרט:
12. א. 1. פגישת היכרות של האחראי על הטיפול (להלן אחראי על טיפול) מטעם התאגיד עם אדם תיערך בתוך תקופה שלא תעלה על חודש ימים, בהתאם לאמור בסל הטיפול.
במועד זה ישאיר האחראי על הטיפול לאדם דף מידע הכולל מידע כללי בעניין
זכויותיו, תפקיד האפוטרופוס ומידע אישי בעניין היקף המינוי ושכר טרחת התאגיד.
(מתוך נוהל תאגידים)
דף המידע לאדם שמונה לו אפוטרופוס, זמין ב 5 שפות (עברית, ערבית, רוסית, אנגלית וצרפתית)
שמירה על ערכים תרבותיים ומעורבות בחיי קהילה
רבים ממקבלי השירות שלנו, מגיעים אלינו בגיל מבוגר, ולפעמים הם מביאים איתם, הרגלים, אמונות, תפיסות עולם והיסטוריה אישית שעושה אותם מי שהם.
על מנת שנוכל לסייע להם לשמור על עולמם הערכי והתרבותי, כפי שמחייב החוק, אנחנו צריכים להקשיב היטב, ולשאוף לגלות כמה שיותר לא רק על מי שהם היום, אלא גם על מי שהיו בעבר.
אפשר להיעזר בטופס האינטייק, שם יש שאלות מנחות לשלבים הראשונים של ההכרות.
ניתן לראות כיצד באים לידי ביטוי עקרונות המצפן, עליהם למדנו ביחידה הראשונה, ובולטים במיוחד עקרון ההחלטה העצמאית, עקרון ההשתתפות ועקרון האוטונומיה והמעורבות בחיי חברה.