מקצוענים בנשמה - סיכום שבוע 1

לסיכום שבוע הלמידה הראשון, רצינו להגיד ש…

הייתם מדהימים!

השקעתם בלמידה משמעותית, ושיתפתם בסיפורים נהדרים שמוכיחים עד כמה אתם כבר מקצוענים בנשמה. יישר כוח!

תמיד אפשר ללמוד עוד, ולהמשיך לפתח את המקצועיות, ובשבוע הבא נמשיך במסע הלמידה שלנו.

בינתיים, רצינו לחזור ולהזכיר קצת ממה שלמדנו בשבוע שחלף.

אז מה למדנו?

נחשפנו לשיקולים שמובילים את בית המשפט בהחלטה על מינוי אפוטרופוס, ובבחירת זהות האפוטרופוס. למדנו על התהליכים שהובילו לשינוי בגישה למוסד האפוטרופסות בשנים האחרונות והביאו לתיקון החוק והכרנו את מצפן העקרונות של האפוטרופסות.

הנה כמה דברים שאתם כתבתם על ששת העקרונות:

עקרון הצורך:

עקרון הצורך – לכאורה עקרון זה אינו רלוונטי לעבודת "המרכז" שכן אנו נכנסים לתמונה לאחר שבית המשפט קיבל חוות דעת מקצועיות מגורמי הרפואה והרווחה ובחר למנות אפוטרופוס, יחד עם זאת, במקרים מסוימים, גם לנו יש מקום לפעול לאורו של עקרון זה וכפי שניתן ללמוד מהמקרה הבא:
היינו ממונים על נסרין (שם בדוי) אישה צעירה, מהעדה הבדואית. המינוי ניתן לאחר ששהתה שנים ארוכות במסגרות חוץ ביתיות ועל בסיס רקע משפחתי קשה ומורכב.
התרשמנו כי עם השנים, נסרין עשתה שינוי משמעותי בחיה, נישאה, הרתה ובנתה בית ביחד עם בעלה בישוב בו מתגוררים הוריו.
בביקור בית, היה ניכר הקשר החם של משפחת הבעל לנסרין והסיוע לה. נסרין ובעלה הביעו רצון עז לאפשר לנסרין לנהל את חיה באופן עצמאי. לאחר שווידאנו בכלים העומדים לרשותנו, כי אכן זה רצונה, ויש לה תמיכה משפחתית, פנינו לאגף לסיוע משפטי, וסייענו לנסרין להגיש בקשה לביטול המינוי.  בתמיכת חוות דעת של גורמי הרווחה, המינוי בוטל, ונסרין החלה בחיים עצמאים, עם בעלה וילדיהם ואנו מאחלים לה הצלחה רבה בדרכה.

  • דקלה ששון, סגנית מנהלת מחוז דרום

 

עקרון טובת האדם

לעתים אנו נתקלים במקבלי שרות שלא מוכנים לקבל טיפול רפואי – אפילו אם הוא מציל חיים. אנו מנסים לשלוח נציג על מנת לדבר על ליבו של מקבל השרות, הרכז נפגש עם גורמי הטיפול ועם מקבל השרות ומנסים בדברי נועם לשכנעו שזה לטובתו. היה מקרה של חולה דיאליזה שלא היה מוכן לקבל טיפולי דיאליזה, והבאנו לו מטפל מחברת סיעוד שהתחבר אליו, ובכל יום טיפולים ליווה אותו, וכך ריככנו את ההתנגדות. יש מקרים שאנו פונים לבימ"ש על מנת שיחליט מה לעשות.
– סמדר בן ישי, מזכירה וחנה אזולאי, רכזת שירות, מחוז ירושלים

 

עקרון האמצעי הפחות מגביל

במידה וישנו מקרה בו ניתן להשתמש במינוי ספציפי ולא כללי, יש להעדיף את המינוי הספציפי. מקרה בו החשש הוא שאדם יבצע בנכס יקר שלו כגון דירה, עסקאות שלא לטובתו, או שינוצל. ניתן לתת מינוי ספציפי רק לאיסור דיספוזיציה בדירה ורישום הערת אזהרה בלי מינוי על כלל הרכוש. בכך מגנים על האדם מצד אחד ומצמצמים את הפגיעה בחירויות הפרט שלו מהצד השני.

  • איילת ורד מגן, סגנית מנהלת, מחוז ת"א

 

עקרון ההחלטה העצמאית

מקב"ש אשר גר בקהילה ורוכש בד"כ את דבריו לעצמו נזקק לקנות משקפיים.
הוריתי לנציג שלא יקנה לו משקפים ויביא לו, אלא הוא (מקב"ש) ילך ויבחר בעצמו -ישווה מחירים וכו'. 
זוהי דוגמא שניתנת למקבל השירות עצמאות מרבית במה שהוא מסוגל לעשות בכספו תוך כדי פיקוח.

– איתמר ליברמן, רכז שירות, מחוז ת"א

מקבל שירות צעיר שגר בקהילה, יכול ליהנות משירותי שיקום של דיור מוגן, תעסוקה ועוד, למרות הסברים רבים הוא לא מעוניין, הוא מעוניין לחיות את חייו כרצונו, בלי דיור מוגן, למרות הקשיים למצוא תעסוקה מותאמת, זהו רצונו. לחיות איך שבא לו ולהעביר את ימיו במפגשים עם חברים. הסברתי לו מספר פעמים מהם המחירים שהוא משלם, ממה יכול ליהנות וכיבדתי את בחירתו. עדיין מדי פעם אני מזכירה לו שוב מה הוא יכול להרוויח.

  • גלית אפריאט, רכזת שירות, מחוז צפון

"יש לאפשר לאדם, ככל האפשר, לקבל החלטות בעצמו בנוגע לגופו, לרכושו ולחייו, כל עוד הוא מסוגל לכך"
בדיונים שאני שותף להם בוועדות מימוש וחריגים , תמיד עולה ההנחיה לקבל את דעתו של מקב"ש ככל שניתן ולתעד אותה.

  • יואב שפיז, מנהל תפעול, מטה

 

עקרון ההשתתפות

בחרתי בשני עקרונות אשר משתלבים בדוגמא אחת – עקרון ההשתתפות ועיקרון ההחלטה העצמאית. במסגרת הכשרתי לתפקיד רכזת טיפול הצטרפתי לרכזת ותיקה לביקור בבית אבות אצל מקבלת שירות אשר מאושפזת במחלקת מונשמים. על הפרק הייתה סוגיה של מכירת דירתה של אותה מקבלת השירות אשר עמדה ריקה והפכה לנטל כלכלי בגלל הוצאות החזקה. ממפגשים קודמים עימה לא ניתן היה לקבל את דעתה בנושא נוכח מצבה הרפואי והחל תהליך של מכירה. בדיווח שקיבלנו בהמשך, מהצוות הרפואי נמסר כי היא מתעוררת לפרקים. בהזדמנות הראשונה הגענו והתעקשנו לפגוש אותה ולקבל את עמדתה. 
שיתפנו את מקבלת השירות והצגנו בפניה את כל המידע, ואת האפשרות – מכירת הנכס או השכרתו.
מקבלת השירות סרבה בכל תוקף למכור את הדירה לפיכך עצרנו את תהליך המכירה בהתאם לבקשתה.

  • סבג יעל, רכזת שירות, מחוז דרום

 

עקרון האוטונומיה ומעורבות בחיי חברה

בחרתי בעקרון האוטונומיה ומעורבות בחיי חברה לדוגמה מקב"ש אשר היה עובד במסגרת הקהילה במשרדי אק"ים עם פרוץ הקורונה נאלץ להישאר בבית ולא להגיע למשרדים. במהלך התקופה גם הגיע לגיל פרישה, בפגישה עימו התברר לי כי חשוב לו להמשיך להיות פעיל ומעורב בקהילה, בשיתוף עם הנהלת אק"ים נמצא לו מקום התנדבות אליו יוכל להגיע 3 פעמים בשבוע ולהמשיך לתרום ולהיתרם.

  • ריקי לוי, רכזת שירות, מחוז ירושלים

 

אתם שאלתם. אנחנו עונים!

נושא זה, בהחלט עומד על סדר היום של המרכז הישראלי לאפוטרופסות, והצורך ברור.
עלינו לפעול ולעשות מאמצים כדי לאגם או לגייס משאבים שיאפשרו לאדם להישאר בביתו. במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בתרומות שהמרכז מגייס לצרכים מסוג זה.
במידת הצורך, נפנה לבית המשפט בבקשה למתן הוראות.
במקביל, פועל המרכז לקדם שינוי במדיניות הממשלה בנושא מימון השהות בקהילה לאנשים הזקוקים לסיוע 24/7.

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם לתכנן את עתידו. ייפוי כוח מתמשך נערך מבעוד מועד כאשר האדם הינו בעל יכולת ומסוגלות לקבל החלטות ולבצע פעולות.
המסמך מאפשר לאדם לקבוע מי יהיה אחראי לקבל החלטות עבורו, במקרה שיאבד את כשירותו (למשל במצבים של דמנציה, מוגבלות נפשית וכד')
המסמך כולל הנחיות והוראות כיצד לפעול במקרים שונים, כיצד לטפל בעניינים הכספיים והרפואיים.

אוכלוסיית מקבלי השירות שלנו מורכבת ברובה מאנשים בעלי מוגבלות שכלית או נפשית שאינם יכולים לערוך ייפוי כוח מתמשך. אנו נמשיך לתת שירות לכל אלה, וגם למי שלא בחר לערוך ייפוי כוח מתמשך.

בית המשפט הוא זה שקובע את סוג המינוי ואת משכו.
בדרך כלל יעשה זאת על פי ההמלצות של גורמי הרווחה ובהתחשב ברצונו של האדם.
לאורך כל תקופת המינוי, אפשר לעשות שינויים, גם בסוג המינוי וגם במשכו.
בקשה לשינוים תוגש לבית המשפט. אפשר שתוגש על ידי האדם עצמו או מי מטעמו, אפשר שתוגש על ידי גורמי הרווחה ואפילו על ידי האפוטרופוס עצמו.

תשובה:
זו בדיוק הדילמה שעומדת לפתחו של בית המשפט.
מערך השיקולים של בית המשפט הוא מורכב, וכל מקרה נבחן לגופו.
כשיש חשש שבן משפחה לא יוכל לעמוד במחויבויות שלו כאפוטרופוס, יתכן שבית המשפט יבחר למנות אפוטרופוס מקצועי. יש גם מקרים בהם יפוצל המינוי – בן המשפחה יהיה אחראי על העניינים האישיים ואפוטרופוס מקצועי יהיה אמון על ניהול הרכוש.

הרשמה לרשימת התפוצה לקבלת מידע עבור נכסים המוצעים למכירה